Šéfa Finančního analytického útvaru MF bude asi jmenovat vláda

13.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šéfa Finančně analytického útvaru (FAÚ), který působí pod ministerstvem financí a má za úkol především bojovat proti praní špinavých peněz a financování terorismu, by nově měla jmenovat vláda na návrh ministra financí. Úřad by zároveň měl být kontrolován Poslaneckou sněmovnou. Vyplývá to z návrhu novely zákona proti praní špinavých peněz, kterou dnes schválila vláda. Úřad by měl podle návrhu rovněž předkládat vládě a Poslanecké sněmovně zprávy o své činnosti.

 

FAÚ je součástí ministerstva financí a šéf útvaru je nyní jmenován ministrem financí. "Stejně tak jako policejního prezidenta nebo generálního ředitele Finanční správy, tak i šéfa Finančně analytického útvaru bude jmenovat vláda. Zároveň v poslanecké sněmovně bude zřízena kontrolní skupina. Navrhuji sedmičlenné složení pouze z poslanců. Je ovšem na sněmovně, jaké složení komise si vytvoří," řekl dnes ministr financí Miroslav Kalousek.

V případě podávání informací vládě a poslancům by podle návrhu neměly zprávy obsahovat osobní údaje šetřených osob a neměly by se týkat případů, v nichž FAÚ dosud neukončil šetření.

FAÚ shromažďuje například informace o podezřelých transakcích a spolupracuje s policií. Finanční analytický útvar předloni zajistil přes 808 milionů korun. O rok dříve to bylo 287 milionů korun. Útvar v roce 2011 podal 256 trestních oznámení.

Útvar je součástí celosvětové sítě takzvaných finančních zpravodajských jednotek zřízených pro boj proti praní špinavých peněz a financování terorismu. Vedle toho je i koordinátorem uplatňování mezinárodních sankcí.

FAÚ předloni například zjišťoval toky peněz od firmy Promopro, která v době českého předsednictví EU zajišťovala pro stát zakázku na audiovizuální služby.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK