Co týden dal? Dostane se Česko z recese?

15.03.2013 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Česká ekonomika loni klesla o 1,2 procenta. Hrubý domácí produkt se snížil i v samotném 4. čtvrtletí, a to meziročně o 1,7 procenta. Domácí ekonomika se tak nachází v nejdelší recesi od roku 1997, kdy pokles rovněž trval čtyři čtvrtletí za sebou. Recese zřejmě pokračovala ještě na počátku letošního roku Nastane od druhého čtvrtletí mírné oživení?

Posledních 7 dní ve světě

Největší světový výrobce luxusních aut BMW loni opět vykázal rekordní zisk i tržby, a to i navzdory vyšším výdajům za nové technologie a zaměstnance. Čistý zisk se zvýšil o 4,4 procenta na 5,1 miliardy eur (130,6 miliardy Kč). Další růst na nový rekord očekává i letos.
Více informací

Míra nezaměstnanosti v Řecku stoupla v posledním čtvrtletí loňského roku na 26 procent ze 24,8 procenta ve třetím čtvrtletí. Dostala se tak nejvýše od počátku těchto měření v roce 1998. Nezaměstnanost v Řecku tlačí na nová maxima ekonomická krize, která v zemi trvá již šestým rokem.
Více informací

Irsko prodalo investorům své první desetileté dluhopisy od získání úvěrové pomoci od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF) v roce 2010. Učinilo tak další krok k úplnému návratu na kapitálové trhy.
Více informací

Evropský parlament velkou většinou hlasů schválil balík zákonů pro přísnější kontrolu národních rozpočtů. Ta má pomoci odvrátit další krize v eurozóně.
Více informací

Vláda německé kancléřky Angely Merkelové schválila návrh rozpočtu na příští rok, který přepokládá zastavení růstu státního dluhu v roce 2015. Čisté nové půjčky by podle tohoto plánu měly v příštím roce činit 6,4 miliardy eur (164 miliard Kč) proti letošním 17,1 miliardy eur.
Více informací

Dluhová krize v eurozóně ještě neskončila navzdory příznivější situaci na finančních trzích. Uvedl to šéf německé centrální banky Bundesbank Jens Weidmann. Dodal, že vlády musí pokračovat v reformách, aby odstranily základní ekonomické problémy.
Více informací

Automobilové trhy v Indii a Číně zaznamenaly v únoru prudký propad. V Číně prodej aut v únoru klesl o 13,6 procenta. V Indii se pak snížil o 25,7 procenta, což byl nejvyšší pokles za více než 12 let.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Posledních 7 dní doma

Mladoboleslavské automobilce Škoda Auto v únoru meziročně klesl prodej o 6,9 procenta na 67.100 aut. Za letošní první dva měsíce největší tuzemská automobilka prodala 136.600 vozů což bylo proti stejnému období loňského roku o 10.900 aut méně. Nižší prodeje podle firmy způsobil hlavně náběh výroby třetí generace modelu Octavia, který je nejprodávanějším autem tuzemské značky. Dalším důvodem je pokles prodejů na některých evropských trzích.
Více informací

Pražské restaurace Alcron v hotelu Radisson a Degustation Boheme Bourgeoise obhájily loňské ocenění a získaly jednu hvězdu v letošním vydání gastronomického průvodce Michelin. Uvádí to na svých internetových stránkách společnost Michelin. Šéfkuchaři obou restaurací, Roman Paulus z Alcronu a Oldřich Sahajdák z Degustation Boheme Bourgeoise, byli loni prvními dvěma Čechy, kteří ocenění získali.
Více informací

Zájem investorů o Česko loni výrazně ožil. Hodnota přímých zahraničních investic do tuzemské ekonomiky stoupla meziročně pětkrát na 207 miliard korun. Jde o nejlepší výsledek za posledních osm let.
Více informací

Stavební spořitelny poskytly letos do konce února úvěry za 6,1 miliardy korun, což je meziroční nárůst o šest procent. Naopak nižší zájem spořitelny zaznamenaly o uzavírání nových smluv včetně navýšení cílových částek.
Více informací

Vláda podpořila záměr ministerstva financí vydat kvůli krytí schodku letošního rozpočtu státní dluhopisy za 99,93 miliardy korun. Zákon o státním dluhopisovém programu na úhradu části rozpočtovaného schodku státního rozpočtu na rok 2013, který ministři schválili, umožňuje splatnost dluhopisů až 55 let.
Více informací

Česká ekonomika loni klesla o 1,2 procenta, hrubý domácí produkt se snížil i v samotném 4. čtvrtletí, a to meziročně o 1,7 procenta a mezičtvrtletně o 0,2 procenta. Domácí ekonomika se tak nachází v nejdelší recesi od roku 1997, kdy pokles rovněž trval čtyři čtvrtletí za sebou. Recese zřejmě pokračovala ještě na počátku letošního roku, od druhého čtvrtletí by mohlo nastat mírné oživení a za celý letošní rok by ekonomika mohla stagnovat nebo mírně klesnout.
Více informací

Průměrná mzda v Česku loni meziročně stoupla o 665 korun na 25.101 Kč. Byla tak vyšší o 2,7 procenta. Reálně po odečtení inflace ale klesla o 0,6 procenta.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Michal Ruml


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU