Privatizace bulharské burzy pozastavena, smlouva s Patrií zrušena

15.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Privatizace bulharské burzy (BFB) byla pozastavena. Stalo se tak poté, co ministerstvo financí zrušilo prodej svého padesátiprocentního podílu. V této souvislosti byla zrušena smlouva s českou firmou Patria Corporate Finance, která se na přípravě privatizace měla podílet. S odvoláním na informaci BFB o tom dnes informuje internetový server listu duma.bg.

 

Podle deníku Agenturu pro privatizaci a poprivatizační kontrolu (APPC), která byla prodejem pověřena, o tom ministerstvo financí informovalo dopisem 25. února. Týž den výkonná rada APPC vypověděla smlouvu s Patria Corporate Finance. Společnost měla provést marketingový průzkum bulharské burzy, připravit právní analýzu a informační memoranda a provést privatizační ocenění 50,0542 procenta základního kapitálu BFB a 43,07 procenta základního kapitálu centrálního depozitáře.

Dozorčí rada APPC následně 7. března navrhla výkonnému řediteli, aby zahájil kroky k ukončení privatizačního procesu. Podle deníku není jasné, zda příčinou ukončení privatizace je nedostatek zájemců, nebo něco jiného.

Mezi uchazeči o podíl v bulharské burze podle duma.bg byly London Stock Exchange, Deutsche Börse, vídeňská CCE Stock Exchange Group a také americká Nasdaq OMX. Bývalá vláda premiéra Bojka Borisova, která v únoru odstoupila kvůli masovým demonstracím proti chudobě a politickým poměrům v zemi, tvrdila, že hlavním kritériem při výběru kupujícího bude jeho kvalita, nikoli množství peněz, které nabídne.

V posledních třech měsících cena za akcii BFB v očekávání privatizace stoupla téměř o čtvrtinu - z 2,8 na 3,47 leva (45,3 Kč). Ve čtvrtek však cena klesla zpět na zhruba 2,8 leva.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK