ZEW: Důvěra investorů v německou ekonomiku nečekaně stoupla

19.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku v březnu překvapivě stoupla. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky dnes zveřejnil institut ZEW. Zpráva je další známkou oživení největší evropské ekonomiky v prvním čtvrtletí. Institut však upozornil na zvýšené nebezpečí eskalace dluhové krize v eurozóně.

 

Index ekonomické nálady v březnu stoupl na 48,5 bodu ze 48,2 bodu v předchozím měsíci. Analytici podle průzkumu agentury Reuters očekávali pokles indexu na rovných 48 bodů.

Analytička Jennifer McKeownová ze společnosti Capital Economics upozornila, že březnový nárůst indexu byl nejmenší od loňského listopadu, což naznačuje negativní dopady patového výsledku italských voleb. Průzkum ZEW se navíc uskutečnil před ohlášením kontroverzní dohody o pomoci pro Kypr od eurozóny. Ta by podle McKeownové mohla výrazně podkopat důvěru ve finanční systém i celou ekonomiku eurozóny.

Německá ekonomika v loňském čtvrtém čtvrtletí klesla o 0,6 procenta, tedy nejvýrazněji od začátku roku 2009. Německá centrální banka Bundesbank nicméně minulý měsíc uvedla, že v letošním prvním čtvrtletí jeví ekonomika známky růstu a pravděpodobně se vyhne recesi, která je definována jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK