MMF: Hospodářský růst je třeba podpořit dalšími reformami

19.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 19. března (ČTK) - Výkonná ředitelka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová dnes vyzvala vlády, aby pokračovaly v reformách finančního systému, a podpořily tak oživení světové ekonomiky.

"Více než pět let po začátku krize se ptáme, zda jsme vytvořili silnější (finanční) systém. Ještě ne. Učinili jsme pokroky, ale ještě zbývá mnoho práce," řekla Lagardeová. "Slabé banky stále brzdí hospodářský růst," dodala.

Šéfka MMF dále upozornila, že důvěra v bankovní sektor se ještě zcela neobnovila navzdory snaze evropských politiků snížit krátkodobá rizika. Slabé banky podle ní musí být rekapitalizovány nebo zeštíhleny. Lagardeová rovněž označila za nepřijatelné, že některé banky jsou stále považovány za natolik důležité, že je nezbytné za každou cenu zajistit jejich přežití.

Šéfka MMF rovněž podpořila snahu kyperské vlády o omezení dopadů plánovaného zdanění bankovních vkladů na malé střadatele. Zdanění je podmínkou pomoci od eurozóny, která má Kypr zachránit před bankrotem. Kypr nyní musí podle Lagardeová zmenšit a restrukturalizovat svůj bankovní sektor, napsala agentura Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK