Aby z Itálie nebyla patálie!

09.06.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Nechte si od povolaných osob poradit, co dělat ještě před odjezdem ke Středozemnímu moři! Do Itálie vyrážejte aspoň se 150 eury na osobu a týden v peněžence, platební kartou a pro jistotu i s pasem. Předejdete tak zbytečným problémům! 

"Víno, pizza, makaróny, Italia, Italia, Italia…", zpívalo se v textu písničky složené pro povzbuzení našich fotbalistů a jejich fanoušků u příležitosti fotbalového mistrovství světa v roce 1990. Itálie láká turisty nejen svou kuchyní, ale v létě zejména dlouhými a širokými písčitými plážemi s pozvolným vstupem do moře, rozlehlými akvaparky nebo cukrárnami s výbornou zmrzlinou. Nejedna mladá Češka se zase těší na krásné italské kluky projíždějící městy na malých skútrech nebo v luxusních kabrioletech. Každý si na Itálii najde svůj důvod, proč by tam měl vyrazit. Před odjezdem do ciziny ovšem nelze jen snít, ale je také nutné myslet na praktické věci typu, kolik peněz si s sebou vzít, v jaké směnárně je koupit nebo jaký doklad rozhodně nenechat doma. Nejen na tyto otázky vám v následujícím článku dáme odpověď.   

Jaké cestovní doklady je dobré mít s sebou?

Protože jsme od prvního května tohoto roku stejně jako Italové členy Evropské Unie, můžeme na její území vstupovat a pobývat tam pouze na základě platného občanského průkazu vydaného po roce 1993. "Pro cesty po EU platí občanské průkazy bez výjimky, stejně tak pro cesty do Norska, Švýcarska či na Island. Ministerstvo zahraničních věcí (MZV) ale přesto doporučuje, aby si turisté brali zvláště v prvních měsících po vstupu i cestovní pas. Předejdou tomu, že by si mohli zkazit dovolenou," doporučuje mluvčí MZV Vít Kolář.

Kolik peněz s sebou mít?

V Itálii se platí eury. "Pokud nemá turista jedoucí do Itálie na týdenní zájezd s hrazeným ubytováním a polopenzí v úmyslu dělat nějaké velké nákupy na tržnicích, tak mu postačí směnit zhruba 150 euro," radí majitelka CK Bravo Tour Miloslava Valachová. Zároveň radí, aby klienti cestovních kanceláří hotovost vhodně kombinovali s jinými platebními instrumenty. "Možnost plateb kartou je v Itálii velmi rozšířená," sdělila Miloslava Valachová.

Co se týče výměny naší měny za eura, tak se nabízejí dvě hlavní možnosti. "Buď můžeme směnu provést ještě v tuzemsku nebo až v Itálii. Já osobně bych všem turistům doporučil realizovat výměnu v Česku," uvádí šéfredaktor internetových stránek www.finance.cz Pavel Nesejt. Nejpoužívanější evropskou měnu, kterou se platí i v Rakousku (při průjezdu), bez problémů seženete v jakékoli bance či směnárně. To, která ze směnáren nabízí aktuálně nejvýhodnější kurzy (bez zahrnutí poplatku), nejlépe a nejrychleji zjistíte na stránkách sekce BANKOVNICTVÍ našeho serveru (podsekce KURZY)! Pozornost věnujte sloupku "valuty" - prodej.

Za kolik můžete směnit 1 euro ve vybraných směnárnách?

Z našeho srovnání vybraných směnáren vyplývá, že nejvýhodnější směnný kurs eura aktuálně nabízí děčínská soukromá směnárna Sunny OnLine a pražská společnost Camfex Group.

- Kolik stojí jedno euro ve vybraných soukromých směnárnách?

Směnárna Kurs eura
Sunny OnLine 31,481 Kč
Camfex Group 31,49 Kč
Alfa Prague 31,49 Kč
Deviza - Divíšek 31,65 Kč

Poznámka: data k 7. červnu 2004, bez směnárenských poplatků

Směnárny na druhou stranu nedisponují rozsáhlou sítí poboček jako velké banky. I tyto banky se s nastupující hlavní sezónou předstihují v tom, která nabídne atraktivnější podmínky. V této souvislosti stojí za zmínku například akce České spořitelny, která nabízí od června až do konce září prodej cizí měny v hotovosti za české koruny zcela zdarma. "Bezplatný prodej hotovosti v cizí měně se týká všech běžných evropských měn, včetně chorvatské, a také amerických dolarů," uvedla tisková mluvčí České spořitelny Klára Gajdušková.
 
- Kolik stojí jedno euro ve vybraných bankách?

Banka Kurs eura
Interbanka 32,03 Kč
GE Capital Bank 32,08 Kč
ČSOB 32,10 Kč
eBanka 32,10 Kč
Živnostenská banka 32,11 Kč
Komerční banka 32,13 Kč
Česká spořitelna 32,19 Kč

Poznámka: data k 7. červnu 2004, v kurzech nejsou zahrnuty směnárenské poplatky

Tipy pro řidiče

Pokud vyrazíte autem, tak s sebou kromě technického a řidičského průkazu mějte i zelenou kartu a ověřený překlad českého řidičského průkazu (jako alternativa k překladu může posloužit mezinárodní řidičský průkaz). Benzín tankujte ještě v České republice nebo potom před vjezdem na italské území. Pokud budete muset plnit nádrž v Itálii a chcete-li alespoň trochu ušetřit, zkuste tankovat u stojanů s cedulí "Fai da te" ("Obslužte se sami"). Litr bezolovnatého benzínu 95 stojí v Itálii podle posledních údajů Ústředního Automotoklubu 1,04 EUR (v přepočtu asi 32,50 Kč), stejné množství nafty vyjde na 0,87 EUR (cca 27 Kč). Ceny v sousedním Rakousku činí pro srovnání 0,91 EUR (asi 28,50 Kč), resp. 0,77 EUR (cca 24 Kč). Z Prahy do letoviska Bibione budete muset urazit 780 kilometrů, pokud pojedete do Rimini, tak počítejte s asi 1060 km. Další známé letovisko - San Benedetto del Tronto - je od našeho hlavního města vzdáleno 1215 kilometrů.

Dopravní předpisy, pokuty

V italských obcích jezděte nejvýše padesátkou, mimo obec devadesátkou a po dálnici maximálně rychlostí 130 km/h. Nehrajte si na závodníky! Za překročení rychlosti vám italští policisté mohou odebrat řidičský průkaz až na půl roku či "napařit" pokutu v řádu stovek až tisíců euro. Pokud pojedete například o více než 40 kilometrů za hodinu rychleji, než předpisy dovolují, můžete zaplatit pokutu v rozmezí 328 až 10312 EUR. Při průjezdu Rakouskem mějte na paměti, že tam platí stejné rychlostní limity, jen mimo obec máte povoleno uhánět stovkou.

Na rozdíl od českých vyhlášek můžete mít při řízení v Itálii i v Rakousku 0,5 promile alkoholu v krvi, aniž by vás někdo trestal. Dostanete-li se nad tuto hladinu a jste přistiženi, budou policisté opět nesmlouvaví a dají vám buď opět pokutu od 328 do 10312 EUR nebo vás potrestají jinak. V tomto případě by vám hrozilo odebrání řidičského oprávnění na dobu od 15 dnů do 3 měsíců nebo dokonce uvěznění až na jeden měsíc.

Co můžete do Itálie s sebou vézt?

Na tuto otázku dává odpověď Generální ředitelství cel. Fyzická osoba může do Itálie dovážet vybrané výrobky zatížené spotřební daní, které jsou určeny k její spotřebě v následujícím množství:

  • minerální oleje, množství dopravované v běžných nádržích zvýšené o 20 l,
  • konzumní líh a lihoviny 10 l konečných výrobků,
  • pivo 110 l,
  • vína 90 l, z toho u šumivých vín 60 l,
  • cigarety 800 kusů,
  • cigarillos a doutníky o váze menší než 3 g/kus 400kusů,
  • ostatní doutníky 200 kusů,
  • tabák ke kouření 1 kg.

Celní úřad může rozhodnout o tom, že za vybrané výrobky určené pro osobní potřebu je možné považovat i větší množství než výše uvedené.

Možná se vám budou hodit důležitá telefonní čísla?

Karabiníci: 112
Policie: 113
Hasiči: 115
Pomoc motoristům - autoklub: 116
První pomoc: 118

Další finanční tipy a triky najdete na http://www.finance.cz/aktuality

Autor článku

Jaroslav Paclík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky