Senát schválil sjednocení sazeb pojistného pro muže a ženy

20.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. března (ČTK) - Senát schválil novelu zákona o pojišťovnictví, která sjednocuje sazby pojistného pro muže a ženy u nově uzavíraných smluv s pojišťovnami a penzijními fondy. Změnu zákona a sjednocení sazeb si vynutilo rozhodnutí Soudního dvora EU, podle něhož jsou nižší pojistné sazby pro ženy v rozporu s principy rovného zacházení s muži a ženami. Dosud ženy platily nižší pojistné než muži. Někteří senátoři navrženou změnu kritizovali.

Pokud by pojišťovny při výpočtu pojistného vycházely z hledisek, která odporují principu rovného zacházení, pak by porušily zákon. I nadále však budou moci používat při výpočtech kritéria jako věk nebo zdravotní stav.

"Dovoluji si vás proto poprosit, vážené paní senátorky, vážení páni senátoři, abyste rázně strhli zatuchlou roušku pohlavní diskriminace z českého pojišťovnictví, abyste rozrazili okna dokořán k Evropě, abyste nepřipustili další ponižování českých žen, abyste umožnili českým pannám a ženám platit stejně vysoké pojištění, jaké platíme my, misogynní samci," prohlásil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD) Kalouskovi odvětila, že výrok soudu brání toho, kdo je diskriminován, a to jsou muži. Senátor ODS Jaroslav Kubera prohlásil, že se diskriminován necítí a že ženy jsou na rozdíl od mužů opatrné, což podle něj muži nejsou. "Neviděl jsem jedinou ženu, která by vytloukla hospodu a rozbila nábytek," tvrdil. Během svého projevu se rozohnil. "To je přesně to, kam se žene ta bláznivá Evropská unie," prohlásil a unii vyčetl například podporu bionafty. "Neubližte si prosím" varovala ho místopředsedkyně Senátu Miluše Horská.

Tuzemské pojišťovny ke sjednocení sazeb přistoupily vesměs již loni v prosinci. Opatření zdražilo ženám rizikové pojištění až o 80 procent. Naopak mužům mírně zlevnilo. Zrušení výjimky bylo stanoveno k 21. prosinci 2012, a proto podle České asociace pojišťoven směřovaly pojišťovny harmonizaci k tomuto datu.

Novelu zákona nyní dostane k podpisu prezident republiky. V účinnost má vstoupit dnem vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK