OECD: Čínská ekonomika letos stoupne o 8,5 procenta

22.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tempo růstu čínské ekonomiky v letošním roce zrychlí na 8,5 procenta. Předpověděla to dnes Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Vyzvala rovněž Peking, aby omezil monopolní postavení státních podniků a usnadnil obyvatelům přesun do velkých měst za lépe placenou prací.

 

Světová banka již dříve upozornila, že Čína by mohla čelit prudkému zpomalení hospodářského růstu, pokud se Pekingu nepodaří omezit dominantní postavení státních podniků v některých odvětvích, například v energetickém a finančním sektoru.

"K zachování dlouhodobě silného růstu zohledňujícího sociální aspekty je zapotřebí obnovené reformní úsilí," uvedla OECD ve své zprávě. Poukázala na potřebu liberalizace finančního trhu a zvýšení konkurence v sektoru služeb.

Čínská ekonomika loni stoupla o 7,8 procenta, tedy nejpomalejším tempem od roku 1999. Ve čtvrtém čtvrtletí se jí však podařilo zastavit zpomalování růstu, které trvalo sedm čtvrtletí, a hrubý domácí produkt se zvýšil o 7,9 procenta.

Čína je druhou největší ekonomikou na světě. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) loni předpověděla, že země během čtyř let vystřídá na první příčce Spojené státy.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK