Podnikatelská nálada v Německu v březnu klesla kvůli Kypru

22.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 22. března (ČTK) - Podnikatelská nálada v Německu se v březnu zhoršila, protože problémy Kypru obnovily obavy z negativních dopadů dluhové krize na ekonomiku. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky dnes zveřejnil výzkumný institut Ifo.

Index nálady klesl na 106,7 bodu z únorových 107,4 bodu. Analytici přitom podle agentury Reuters počítali s mírným nárůstem indexu na 107,6 bodu. Institut nicméně upozornil, že německá ekonomika zůstává na dobré cestě díky silné domácí poptávce.

Výzkumný institut RWI tento týden zvýšil odhad letošního růstu německé ekonomiky na 0,6 procenta z dříve předpokládaných 0,3 procenta. Předpověděl rovněž, že v příštím roce růst prudce zrychlí na 2,1 procenta. Ke zlepšení prognózy pro letošní rok již minulý týden přikročily instituty IWH a IfW.

Motorem hospodářského růstu by podle RWI letos měla být silná domácí poptávka. V příštím roce by mělo ekonomiku navíc podpořit oživení zahraniční poptávky.

Výzkumné instituty jsou nyní optimističtější než německá vláda a centrální banka, jejichž prognózy počítají v letošním roce s růstem o 0,4 procenta, upozornila agentura DPA.

Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem. V loňském čtvrtém čtvrtletí se německý hrubý domácí produkt snížil o 0,6 procenta, tedy nejvýrazněji od začátku roku 2009.

Německá centrální banka Bundesbank nicméně minulý měsíc uvedla, že v letošním prvním čtvrtletí jeví ekonomika známky růstu a pravděpodobně se vyhne recesi, která je definována jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK