Moody´s snížila úvěrové hodnocení tří velkých kyperských bank

22.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nikósie/New York 22. března (ČTK) - Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service dnes snížila úvěrové známky tří kyperských bank včetně největšího domu Bank of Cyprus. Důvodem jsou obavy z případných ztrát, které by mohli v souvislosti s aktuální dluhovou krizí na Kypru utrpět jejich vkladatelé, i nejistota ohledně rekapitalizace tamního bankovního sektoru. Agentura rovněž varovala před dalším snížením ratingů.

Moody´s snížil ratingy bank Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank a Hellenic Bank hlouběji do spekulativního pásma ze stupně Caa2 na Caa3. Rating Caa3 se pohybuje skoro na dně ratingové stupnice. Je to stejná známka, na kterou v lednu Moody´s srazila hodnocení úvěrové spolehlivosti Kypru. Ten nyní usiluje o získání mezinárodní finanční pomoci, aby zamezil kolapsu bank a státnímu bankrotu.

Eurozóna zemi nabídla pomoc deset miliard eur, pokud ale Kypr vybere více než polovinu této částky jednorázovým zdaněním všech bankovních vkladů u tamních bank. Kyperští poslanci tyto podmínky eurozóny odmítli a mají dnes hlasovat o vlastním řešení. Podle některých zdrojů vláda zvažuje patnáctiprocentní zdanění vkladů nad 100.000 eur ve dvou největších bankách v zemi, z nichž jednou je Bank of Cyprus. Tu také zřejmě čeká restrukturalizace.

"Situace na Kypru zůstává velmi proměnlivá a riziko podstatných ztrát se zvýšilo, stejně jako hrozba možnosti likvidace bank," uvedla podle agentury Reuters Moody´s v prohlášení a upozornila, že by mohla ratingy bank opět snížit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK