ČSÚ: Důvěra v domácí ekonomiku se v březnu mírně zvýšila

25.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Celková důvěra v domácí ekonomiku se v březnu mírně zvýšila. Souhrnný indikátor důvěry se meziměsíčně zvýšil o 0,2 bodu. Oznámil to dnes Český statistický úřad. Indikátor důvěry podnikatelů se téměř nezměnil, důvěra spotřebitelů se zvýšila. V meziročním srovnání jsou souhrnný indikátor důvěry a indikátor důvěry podnikatelů nižší a indikátor důvěry spotřebitelů vyšší.

 

V průmyslu se hodnocení současné celkové ekonomické situace respondentů nezměnilo, stejně jako hodnocení současné celkové poptávky. Hodnocení zahraniční poptávky se mírně snížilo.

"Respondenti očekávají pro příští tři měsíce zvýšení tempa výrobní činnosti a také tempa zaměstnanosti. Ve srovnání s únorem se očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců nezměnila," uvedl ČSÚ. Celkově se důvěra v průmyslu meziměsíčně nezměnila a meziročně je stále nižší.

Ve stavebních podnicích se hodnocení současné ekonomické situace respondentů v březnu nezměnilo. Hodnocení celkové poptávky se proti únoru zvýšilo. Firmy podle statistiků očekávají pro příští tři měsíce neměnné tempo stavební činnosti a mírný pokles zaměstnanosti. Očekávání vývoje ekonomické situace pro příští tři i šest měsíců se proti únoru zvýšila. Celkově se důvěra ve stavebnictví meziměsíčně zvýšila a je vyšší než loni v březnu.

Autor článku

aktualita

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK