STEM: Většina lidí se domnívá, že se ekonomika zhoršila

25.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Víc než dvě třetiny lidí (71 procent) se domnívají, že stav domácí ekonomiky se za poslední rok zhoršil. Polovina Čechů zároveň zaznamenala finanční propad i ve své domácnosti. Vyplývá to z březnového průzkumu agentury STEM, který má ČTK k dispozici. Podobně skepticky lidé hodnotili stav ekonomiky i svého finančního zázemí již v letech 2009 a 2011, v pohledu do budoucna ale průzkum ukázal mírný náznak optimismu.

 

Další pokles tuzemské ekonomiky v následujícím roce očekává skoro 60 procent dotázaných, zatímco v rodinných financích se na další propad připravuje 43 procent lidí. Přestože ve vyhlídkách jsou lidé velmi skeptičtí, podíly "zhoršení" jsou podle výsledků poněkud nižší než v hodnocení uplynulého období.

"Současné hodnocení vývoje české ekonomiky a finanční situace vlastních domácností je velmi kritické, v časové řadě je však vidět, že první krizi v roce 1997 a druhou, z let 2008-2009, hodnotili lidé ještě nepříznivěji," upozornili autoři průzkumu.

Podle odpovědí na otázky k vývoji ekonomiky a situaci domácností lze podle agentury vyčlenit čtyři skupiny lidí: optimisty, nerozhodné, umírněné pesimisty a pesimisty. Poslední skupina například předpokládá, že nastane zhoršení české ekonomiky i jejich rodinných financí. "V porovnání současného průzkumu a dat z roku 2011 je vidět mírné oslabení skupiny pesimistů, přibylo 'umírněných pesimistů' a nerozhodných," doplnila agentura.

Poněkud optimističtější jsou ve výhledu do budoucna materiálně lépe situovaní lidé, osoby s vyšším vzděláním a stoupenci pravicových stran. Podíl "optimistů" je však i v těchto skupinách nízký a spíše se snižuje podíl jednoznačných pesimistů. Z tohoto pohledu jsou dnes patrně nejoptimističtější skupinou stoupenci TOP 09, uvedl STEM.

Autor článku

aktualita

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK