Svaz uživatelů otevřeného softwaru si stěžuje na Microsoft u EU

26.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 26. března (ČTK) - Španělská asociace zastupující uživatele otevřeného softwaru podala u Evropské komise stížnost na americkou společnost Microsoft. Oznámil to dnes právník a šéf svazu Hispalinux José María Lancho. Uživatelům počítačů s operačním systémem Windows 8 Microsoft podle svazu ztížil možnost přejít na jiný operační systém.

Microsoft dostal od Evropské komise na začátku března pokutu 561 milionů eur (14,5 miliardy Kč). Podle komise totiž neposkytl uživatelům požadovanou možnost výběru internetového prohlížeče v operačním systému Windows.

Svaz Hispalinux má 8000 členů a zastupuje uživatele operačního systému Linux. Podle 14stránkové stížnosti Windows 8 obsahují "obstrukční mechanismus" nazvaný UEFI Secure Boot. Ten řídí spouštění počítače a znamená, že uživatelé potřebují od Microsoftu určitý klíč, aby mohli spustit jiný operační systém. Podle skupiny je to prakticky "technologické vězení pro spouštěcí systémy počítače".

"To zcela potlačuje konkurenci," řekl agentuře Reuters Lancho. "Je to opravdu špatné pro uživatele a pro evropský softwarový průmysl."

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK