Vklady kyperských bank v lednu a únoru klesaly o dvě pct měsíčně

28.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem (Německo) 28. března (ČTK) - Soukromé vklady u kyperských bank v prvních dvou měsících roku klesaly zhruba dvouprocentním tempem měsíčně. Uvádějí to dnešní údaje Evropské centrální banky (ECB). Kypr se v té době ponořoval hlouběji do krize a tento týden se na poslední chvíli dohodl s mezinárodními věřiteli na způsobu své záchrany před krachem bank a státním bankrotem.

V únoru, kdy začalo Německo a některé další země na Kypr v zákulisí tlačit, aby část nákladů na záchranu nesli i kyperští vkladatelé, se bankovní depozita jednotlivců a firem na Kypru snížila o 2,2 procenta na 46,4 miliardy eur (asi 1,2 bilionu Kč). Zhruba dvouprocentním tempem klesly vklady i v lednu, uvedla ECB podle agentury Reuters.

V kyperském tisku se objevily zprávy, že někteří kyperští představitelé si ještě před nečekaným rozhodnutím o zdanění vkladů převedli své peníze z kyperských bank do zahraničí. V polovině tohoto měsíce kyperskou veřejnost rozhořčila dohoda, v níž si eurozóna vymínila, že všechny vklady na Kypru včetně pojištěných budou jednorázově zdaněny až deseti procenty, parlament to ale odmítl.

Mezitím minulý měsíc vklady v řeckých bankách stouply o dvě procenta na 171 miliard eur. Po masivním odlivu předešlých dvou a půl let se vklady v řeckých bankách začaly opět mírně zvyšovat po loňských červnových volbách v zemi. Nyní je jejich objem stále o téměř 70 miliard nižší než před krizí na konci roku 2009.

Kypr na počátku týdne výměnou za úvěr deseti miliard eur musel slíbit, že uzavře druhou největší banku v zemi a nevrátí velmi citelnou část nepojištěných vkladů střadatelů nad 100.000 eur u dvou největších kyperských bank. Dnes se na Kypru znovu otevřely banky, které byly kvůli krizi od počátku minulého týdne uzavřeny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK