Krachující TechnoPark Pardubice dluží 244 milionů korun

03.04.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pardubice 3. dubna (ČTK) - Společnost TechnoPark Pardubice, která je od 15. února v úpadku, dluží 244 milionů korun. ČTK to řekl po dnešním přezkumném soudním jednání k vyhlášenému konkurzu a schůzi věřitelů insolvenční správce David Letošník. Zda bude majetek firmy stačit na uspokojení věřitelů, zatím není jasné.

"Byly přezkoumány a zajištěny všechny přihlášené pohledávky v plném rozsahu, nedošlo k žádnému popření," uvedl Letošník. Původní seznam pohledávek dosahoval výše 505 milionů korun, částka však byla snížena, neboť některé sumy byly omylem započítány dvakrát.

Firma TechnoPark Pardubice otevřela v roce 2008 v průmyslové zóně vědecký park a podnikatelský inkubátor. Moderní haly se nikdy celé nenaplnily a společnost nebyla schopna splácet své dluhy. Největší věřitel, společnost Geosan Group, zvažovala podání návrhu na insolvenční řízení už od roku 2011. Soudně se pokusila vymoct část dluhu, ale TechnoPark Pardubice splácel jen po velmi malých částkách.

Výstavba hal stála 450 milionů korun, z toho 300 miliony přispěla Evropská unie. Společnosti se s problémy dařilo pět let dodržet unijní podmínky a nemusela vracet dotace. TechnoPark stále funguje, pronajímá haly, výnosy však na úhradu vysokých dluhů nestačí.

"Bude záležet na tom, za kolik se zpeněží majetková podstata, jejímž hlavním aktivem je nemovitý areál. Od toho se bude odvíjet poměr uspokojení jednotlivých věřitelů, prioritní jsou zajištění věřitelé," řekl Letošník. Zástavní právo na objekty a pozemky uplatnily společnosti Geosan Group, Free Zone a Raiffeisenbank.

Do insolvenčního řízení s TechnoParkem vstoupilo také krajské státní zastupitelství. Podle státního zástupce Miroslava Elicha to nemusí nutně znamenat, že byl porušen zákon, řekl ČTK. Státní zastupitelství ale chce mít informace o úpadku firmy, která získala evropské dotace a za níž stojí i veřejné instituce.

TechnoPark Pardubice vznikl v roce 2004 jako komanditní společnost. Komanditisty jsou Pardubický kraj, Univerzita Pardubice a společnost Free Zone, v níž drží Pardubice 30 procent akcií. Tyto subjekty do projektu vložily jen stotisícové částky, ale nemají rozhodovací pravomoci. Komplementářem a ovládající firmou je akciová společnost TechnoPark Management. Od března 2012 ji stoprocentně vlastní firma Midoma Overseas Ltd. se sídlem na Britských Panenských ostrovech, které jsou známé jako daňový ráj pro zahraniční společnosti. Jeden ze zakladatelů firmy TechnoPark Management Jiří Kovář před časem zemřel.

Letošníka na dnešním jednání hlavní věřitel Geosan Group odvolal. Novou insolvenční správkyní se stala advokátka Martina Jinochová Matyášová.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK