Rusko chce posílit plynovod Jamal-Evropa o další větev

03.04.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 3. dubna (ČTK) - Ruský prezident Vladimir Putin dnes uložil společnosti Gazprom postavit další potrubí k plynovodu Jamal-Evropa z Běloruska do Polska. Nová přepravní cesta má podle tiskových agentur umožnit, že Rusko bude moci zvýšit objem plynu dodávaného do Evropské unie. Novým plynovodem by Moskva mohla dopravit do Evropy více suroviny mimo tranzitní Ukrajinu, s níž vede spor o cenu plynu.

"Jde o to zajišťovat spolehlivější dodávky plynu Polsku, Slovensku a Maďarsku," vysvětlil Putin svůj záměr na schůzce s šéfem Gazpromu Alexejem Millerem.

Plynovodem Jamal-Evropa, který je dlouhý více než 2000 kilometrů, putuje plyn přes Bělorusko a Polsko na evropský trh, jehož potřeby Gazprom kryje ze zhruba 25 procent. V roce 2006 dosáhl plynovod své maximální kapacity 32,9 miliardy krychlových metrů.

Gazprom již delší dobu jedná s evropskými zeměmi o rozšíření sítě plynovodů. K tomuto tématu se teď Rusko vrátilo, když se mu nedaří vyřešit spor se sousední Ukrajinou ohledně ceny plynu.

Miller řekl Putinovi, že Gazprom již o novém plynovodu s Polskem, Maďarskem a Slovenskem vyjednává a že firma je připravena začít projekt posuzovat z ekonomického i technického hlediska. Podle Millera by nový plynovod mohl být postaven v letech 2018 až 2019. Předpokládaná kapacita je 15 miliard kubických metrů za rok.

Spory mezi Kyjevem a Moskvou v letech 2006 a 2009 způsobily, že Evropa se potýkala s vážným narušením plynulosti dodávek ruského plynu přes Ukrajinu. Členské země EU Bulharsko a Slovensko kvůli tomu zůstaly v době hluboké energetické krize bez plynu.

Rusko a Ukrajina se stále přou kvůli podmínkám dodávek ruského plynu z roku 2009. Dohodu dojednala tehdejší ukrajinská premiérka Julija Tymošenková; ukrajinský soud s odstupem shledal dohodu nevýhodnou a poslal Tymošenkovou do vězení. Ukrajina podle desetileté dohody v současné době platí Moskvě 430 dolarů (přes 8500 korun) za 1000 metrů krychlových plynu. Pro Kyjev, který poukazuje na nižší ceny, jež Rusové účtují jiným odběratelům, je to cena nepřiměřená a nepřijatelná.

Spolu s otevíráním dalších alternativních tras, jako je Nord Stream a South Stream, by nový plynovod oslabil pozici Ukrajiny při vyjednávání s Ruskem. Přes ukrajinské území nyní putuje polovina ruského plynu určeného pro Evropu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK