Dolar po údajích o nezaměstnanosti v USA klesá k euru

05.04.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 5. dubna (ČTK) - Americký dolar po dnešních údajích o nezaměstnanosti v USA klesá vůči euru i některým dalším předním světovým měnám. Posiluje však vůči jenu, ke kterému stoupl nejvýše za tři a půl roku. Japonský jen oslabuje v reakci na čtvrteční zasedání japonské centrální banky (BOJ).

Kolem 17:45 SELČ euro vůči dolaru stouplo o 0,7 procenta na 1,3028 USD a k jenu vzrostlo o 1,4 procenta na 126,44 JPY. Dolar vůči jenu zpevnil o 0,7 procenta na 97,07 JPY, když během dne stoupl až na 97,26 JPY, nejvýše od srpna 2009.

V americké ekonomice vzniklo v březnu jen zhruba 88.000 nových pracovních míst, což bylo nejméně za posledních devět měsíců a mnohem méně, než čekali analytici. Zpráva vyvolala obavy, že oživení amerického trhu práce zpomaluje. Údaje z trhu práce spolu s dalšími údaji ze zpracovatelského sektoru a sektoru služeb, které byly zveřejněné tento týden, potvrzují očekávání, že centrální banka USA (Fed) ponechá ještě nějaký čas v platnosti současná opatření na podporu ekonomiky.

BOJ ve čtvrtek oznámila, že do necelých dvou let napumpuje do ekonomiky zhruba 1,4 bilionu dolarů. Nová opatření banky mají podpořit ekonomiku a pomoci Japonsku vymanit se z vleklé deflace, tedy poklesu cen. Zpráva okamžitě poslala japonskou měnu dolů a jen ve čtvrtek zaznamenal vůči dolaru nejvyšší denní pokles od konce roku 2008, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK