V Praze v prvním čtvrtletí vzrostl prodej na 1315 nových bytů

08.04.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. dubna (ČTK) - V Praze se v prvním čtvrtletí prodalo 1315 nových bytů, což je nárůst o 80 procent. Počet volných bytů na konci března klesl na 6593, to je meziročně o šest procent méně. Vyplývá to z dnes zveřejněné analýzy developerské společnosti Trigema, která je jednou z firem dlouhodobě sledujících pražský trh s byty.

Zatímco loni se v prvních třech měsících roku v Praze prodalo 61 bytů týdně, letos je to 109 bytů. "Prodeje se stále vezou na vlně, která odstartovala v posledním čtvrtletí minulého roku. Kombinace nízkých cen bytů a nízkých sazeb hypotečních úvěrů citelně rozšířila řady potenciálních klientů," uvedl předseda představenstva a generální ředitel Trigemy Marcel Soural.

Pražský rezidenční trh tak po dlouhé době vykazuje pozitivní signály. Nejvíce bytů se prodalo ve Vysočanech (89), Libni (68) a Stodůlkách (66).

"Kombinace nízkých úrokových sazeb z hypoték, střízlivé cenové politiky developerů a zastavení neustálých změn sazeb DPH ze strany státu trhu s byty svědčí," podotkl Soural.

Analýza Trigemy hodnotí 284 pražských projektů, v nichž je k mání alespoň jeden volný byt. Volných bytů v nich na konci března bylo celkem 6593, meziročně o šest procent méně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK