Podnikat může každý! I čerstvý absolvent!

16.06.2004 | , Finance.cz
Studentské centrum


Červen je měsíc, ve kterém středo- i vysokoškoláci končí studium. Možná mají práci již zajištěnu nebo ji teprve začnou hledat. V druhém případě určitě stojí za to zhodnotit vlastní znalosti a dovednosti a zvážit možnost stát se podnikatelem.

O tom, jaké první kroky by potom k zahájení provozování živnosti měli absolventi učinit, jsme hovořili s vedoucí Živnostenského úřadu města Brno Dobromilou Macháčkovou.

  • Mají studenti a absolventi škol v případě žádosti o vydání živnostenského oprávnění nějaká privilegia nebo jsou naopak znevýhodněni?
    Nemají ani výhody, ani nevýhody. Není rozdíl v tom, jestli je žadatelem student nebo člověk s bohatou praxí. Všeobecné podmínky, které musí být splněny, aby mohl živnostenský list být vydán, jsou pro všechny živnosti a žadatele shodné. Na druhou stranu připouštím, že existují živnosti, kde praxe a zkušenosti hrají svou roli, v tomto případě se jedná o podmínky zvláštní.
  • Co konkrétně musí žadatel splňovat, aby obdržel oprávnění k provozování živnosti?
    Všeobecné podmínky jsou pro všechny živnosti společné. Žadatel musí být starší 18 let, způsobilý k právním úkonům a bezúhonný. Pokud již na území naší republiky podniká nebo v minulosti podnikal, musí navíc doložit, že nemá nedoplatky na daních, platbách  pojistného na sociální zabezpečení  a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti. U vybraných (reglementovaných)  živností je nutné splnit i zvláštní podmínky. Těmi jsou odborná nebo jiná způsobilost žadatele k provozování živnosti.
  • Pokud jde právě o odbornou způsobilost, pak je zřejmě vyžadována kromě odpovídajícího vzdělání i praxe. Tu absolventi škol nutně nemusí mít. Co s tím?
    Já si nemyslím, že by absolventi ve všech případech nemohli disponovat požadovanou praxí. Tuto praxi mohli získat již během studia vykonáváním vlastní činnosti například formou brigádnické výpomoci. Praxe je však většinou požadována pouze u reglementovaných živností. Pro ohlášení živností volných se praxe nevyžaduje.
  • Co když ale žadatel požadovanou praxi v průběhu studia nezískal?
    V takovém případě lze chybějící praxi nahradit ustanovením odpovědného zástupce. Ten potom odpovídá za řádný provoz živnosti.
  • Mladí lidé, ovládající cizí jazyky, se dnes opravdu dobře uplatní jako překladatelé. Co mají dělat, když chtějí jako překladatel nebo tlumočník začít podnikat?
    Překladatelé a tlumočníci nemusí nutně vlastnit živnostenský list. Mohou vykonávat činnost i bez něj jen na základě ustanovení autorského zákona. Když by o živnostenský list chtěli zažádat, musí splnit pouze všeobecné podmínky provozování živnosti.
  • Další oblast, které mladí lidé rozumí, to je internet. Co když by si někdo chtěl vyřídit živnost a provozovat internetovou kavárnu?
    Tak tady je celá procedura o trochu složitější. Zde by žadatel musel získat oprávnění pro vykonávání více typů živností. Jestliže by chtěl provozovat kavárnu jako takovou, tak se jedná o hostinskou činnost. Protože jde v tomto případě o živnost řemeslnou, předpokládá se splnění zvláštních podmínek, kterými jsou vyučení v oboru, 3 roky praxe, alternativně pak podmínek uvedených  §22 odstavce 1 živnostenského zákona pod dalšími písmeny. Samozřejmě i zde je možnost ustanovit si odpovědného zástupce, který zvláštní podmínky splňuje.
    Co se týká internetu, jedná se o vázanou živnost Poskytování telekomunikačních služeb, kde se odborná způsobilost prokazuje osvědčením o registraci nebo individuálním oprávněním, vydaným Českým telekomunikačním úřadem, které předloží příslušnému živnostenskému úřadu.
  • Jak dlouho trvá vyřízení živnostenského listu?
    Zde opět závisí na živnosti, kterou by žadatel konkrétně chtěl provozovat.
    Pro ohlašovací živnosti zde platí zákonná lhůta pro vydání živnostenského listu, která je 15 dní. Pokud jsou živnostenskému úřadu předloženy všechny doklady při ohlášení,bývá v praxi tento termín i kratší.
  • Kolik stojí vydání živnostenského oprávnění?
    Za vydání živnostenského listu se vybírá správní poplatek ve výši 1000 korun. Jeden živnostenský list se vydává pro jednu živnost. Za vydání koncesní listiny se platí 2000 Kč. Za další náklad lze považovat hodnotu padesátikorunového kolku, který je nutno přiložit k žádosti o vydání výpisu z rejstříku trestů.


Vybrané živnosti, u kterých není po žadateli o vydání živnostenského listu vyžadována praxe:
Reklamní činnost a marketing
Překladatelská a tlumočnická činnost
Výuka jazyků
Pořádání výstav, veletrhů, přehlídek a obdobných akcí
Kopírovací práce
Zastavárenská činnost
Realitní činnost
Překladatelská a tlumočnická činnost
Ubytovací služby
Maloobchod se smíšeným zbožím
Maloobchod motorovými vozidly a jejich příslušenstvím
Maloobchodní prodej a pronájem zvukových a zvukově-obrazových záznamů a jejich nenahraných nosičů
Maloobchod tabákovými výrobky

Maloobchod použitým zbožím

 

Vybrané živnosti, u kterých je po žadateli o vydání živnostenského listu vyžadována praxe:
Činnost účetních poradců, vedení účetnictví
Provozování cestovní agentury
Průvodcovská činnost
Pořádání výstav, veletrhů, přehlídek a obdobných akcí
Poskytování tělovýchovných a sportovních služeb
Vodní záchranářská služba
Masérské, rekondiční a regenerační služby
Hostinská činnost
Fotografické služby
Opravy silničních vozidel

 

Autor článku

Jaroslav Paclík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát