Ve středu bude podepsána smlouva o prodeji podílu v ČSA

09.04.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. dubna (ČTK) - Zástupci vlády a Českého Aeroholdingu ve středu podepíšou dohodu o prodeji 44procentního podílu v Českých aeroliniích korejskému dopravci Korean Air. ČTK to řekla Michaela Lagronová, mluvčí Českého Aeroholdingu, pod který České aerolinie spadají. Po podpisu smlouvy bude následovat slavnostní večer na kterém vystoupí Česká filharmonie a kde se čeká účast nejvyšších ústavních činitelů včetně prezidenta Miloše Zemana.

Korean Air mají koupit podíl v Českých aeroliniích za 67,5 milionu korun. Asijský dopravce zůstal jediným zájemcem o dlouhodobě ztrátové ČSA. Druhý zájemce Qatar Airlines nepředložil závaznou nabídku.

Slavnostního podpisu smlouvy by se měli zúčastnit premiér Petr Nečas a ministr financí Miroslav Kalousek, za Český Aeroholding jeho generální ředitel Miroslav Dvořák a 1. místopředseda Petr Vlasák. Korejskou stranu budou reprezentovat prezident Korean Air Čang Hun-či a výkonný viceprezident Won Te-čo, uvedla Lagronová.

Samotný podpis smlouvy se uskuteční ve 14:00 na Úřadu vlády. Poté se představitelé státu a obou leteckých společností přesunou na pražské letiště, kde bude od 18 hodin následovat v odletové hale terminálu 2 kulturní program.

"V rámci asi hodinového koncertu zazní Smetanova symfonická báseň Vltava, kterou České aerolinie pouštějí v letadlech jako znělku, a vedle toho Sedmá symfonie Antonína Dvořáka," uvedl generální ředitel České filharmonie David Mareček. Podle něj chtěla filharmonie hrát českou hudbu záměrně.

ČSA v roce 2011 hospodařily se ztrátou 241 milionů korun před zdaněním. V roce 2010 vykázaly hrubý zisk 76 milionů korun, v němž ale byly započteny tržby z prodeje dlouhodobého majetku za téměř 2,7 miliardy korun. V roce 2009 měly ČSA ztrátu 3,7 miliardy korun. Loňské výsledky společnost dosud neoznámila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK