Obamův rozpočet počítá se škrty i vyšší daní pro milionáře

10.04.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 10. dubna (ČTK) - Zvýšením daní pro milionáře a řadou rozpočtových škrtů chce Bílý dům v příštích třech letech výrazně snížit rozpočtový deficit. Ten by podle představ amerického prezidenta Baracka Obamy, který dnes rozpočet předloží Kongresu, měl klesnout z letošních 5,3 procenta HDP na 2,8 procenta v roce 2016. Schválení rozpočtu je však podle agentury Reuters velmi nepravděpodobné.

Rozpočet na fiskální rok 2014 počítá se zvýšením daní pro osoby s příjmem nad milion dolarů ročně (19,7 milionu korun) na nejméně 30 procent. Právě tento nárůst by spolu se škrty a s omezením daňových úlev na maximálně 28 procent pro vysokopříjmové skupiny měl podle Obamovy administrativy přinést kýžené snížení rozpočtového deficitu.

Americký prezident oficiálně svůj rozpočet představí dnes v 17:15 SELČ. S největší pravděpodobností však nebude schválen, protože velká část republikánů odmítá jakékoliv zvyšování daní. Blízcí Obamovi poradci ale přesto věří, že by návrh mohl stát na začátku kompromisní dohody na snižování deficitu. Aby své oponenty přesvědčil, pozval Obama na dnešek 12 republikánů na večeři do Bílého domu.

Podle americké administrativy by návrh rozpočtu vedl k úsporám ve výši 1,8 bilionu v příštích deseti letech. Spolu s minulými škrty, které uspoří dalších 2,5 bilionu, byl celkové úspory dosáhly více než čtyř bilionů, což je částka, kterou jak Bílý dům, tak republikáni považují podle Reuters za přijatelnou.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK