Devizové rezervy Číny vzrostly za čtvrtletí nejvíc za dva roky

11.04.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 11. dubna (ČTK) - Čínské devizové rezervy obnovily v prvním čtvrtletí výrazný růst a zaznamenaly nejvyšší přírůstek od druhého čtvrtletí roku 2011. Jejich objem se zvýšil o 130 miliard dolarů na 3,4 bilionu USD (asi 67,2 bilionu Kč), což je suma odpovídající zhruba ročnímu výkonu německé ekonomiky. Napsal to dnes list Financial Times. Čína má už řadu let nejvyšší devizové rezervy na světě.

Silný nárůst rezerv znamená dramatický obrat proti loňskému roku, kdy peníze z Číny naopak odcházely. Návrat peněz ze zahraničí přispěl v prvních měsících roku k rychlému růstu úvěrů v ekonomice. Celkový objem úvěrů se zvýšil proti loňskému prvnímu čtvrtletí o 58 procent na 6,2 bilionu jüanu (asi 20 bilionů Kč).

Prudký nárůst úvěrové aktivity vyvolává znepokojení Pekingu i světových ratingových agentur. Agentura Fitch tento týden kvůli tomu snížila známku čínských závazků v domácí měně, což bylo první zhoršení čínského státního ratingu od roku 1999.

Obavy vyvolává zvláště prudký růst půjček mimo bankovní systém, poskytovaných fondy nebo získávaných ve formě firemních dluhopisů. Čínský bankovní dohled již letos zakázal bankám, aby jejich investiční fondy poskytovaly úvěry bez povolení.

"Růst devizových rezerv je jasnou známkou obnovení přílivu kapitálu," řekl ekonom japonské makléřské společnosti Mizuho Securities Šen Ťien-kuang. "V příštích měsících to bude vyvolávat stále větší obavy, zejména v souvislosti s masivním tištěním peněz v USA a Japonsku," dodal.

Centrální banky USA a Japonska uskutečňují programy rozsáhlých nákupů dluhopisů, aby podpořily růst domácích ekonomik. To v obou zemích zvyšuje peněžní zásobu a nové peníze zčásti směřují na rozvíjející se trhy světa v čele s Čínou. Čínská centrální banka v posledních dvou měsících zesílila stahování peněz ze systému, aby zmírnila inflační tlaky působené rostoucím přílivem kapitálu.

Peking uplatňuje přísná opatření proti přílivu krátkodobého spekulativního kapitálu, peníze si však do země nacházejí vlastní cesty. Jednu z nich ukázaly nesrovnalosti ve středečních čínských údajích o zahraničním obchodu. Čínský vývoz v březnu celkově stoupl o deset procent, export do Hongkongu však vyskočil o 93 procent. Podle analytiků to naznačuje, že čínské firmy udávají mnohem vyšší hodnotu vývozu do Hongkongu, než je skutečnost, aby dostaly do Číny více peněz ze zahraničí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK