Akcie v USA díky statistice na novém rekordu, dolar k jenu rostl

12.04.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. dubna (ČTK) - Akcie ve Spojených státech ve čtvrtek čtvrtý den za sebou rostly a indexy Dow Jones a Standard & Poor's 500 zavřely na nových rekordech. Náladu na trhu podpořila zpráva o poklesu počtu nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti v USA a povzbudivý výhled vývoje maloobchodních tržeb. Růst technologického indexu však byl slabý kvůli zprávě o poklesu prodeje osobních počítačů.

V závěru obchodování index Dow Jones stoupl o 62,90 bodu, tedy 0,42 procenta, na 14.865,14 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 5,64 bodu, neboli 0,36 procenta, na 1593,37 bodu. Oba indexy zaznamenaly nové rekordy nejen v závěru obchodování, ale i během dne. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 2,9 bodu, čili 0,09 procenta, na 3300,16 bodu.

Analytici se po zprávě o vývoji nezaměstnanosti za březen obávali o zdraví americké ekonomiky. Nejnovější statistika však ukázala, že počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti v minulém týdnu klesl více, než se čekalo. Předběžné zprávy od maloobchodních firem také naznačují, že maloobchodní tržby by se mohly tento měsíc zlepšit, což je další povzbudivou zprávou pro ekonomiku.

Mezi tituly s nejvyšším růstem se zařadily maloobchodní společnosti, jako Ross Stores, L Brands a J.C. Penney. Dařilo se i farmaceutickým firmám, Pfizer zpevnil o 2,4 procenta.

Růst technologických akcií byl nízký kvůli zprávě o prudkém poklesu dodávek osobních počítačů na trhy v prvním čtvrtletím. Akcie Microsoftu oslabily o 4,5 procenta a firmy Hewlett-Packard o 6,5 procent.

Americký dolar ve čtvrtek vzrostl vůči jenu na nové čtyřleté maximum a výrazně se přiblížil hranici 100 JPY. Japonskou měnu oslabuje nejnovější program masivního nákupu dluhopisů japonskou centrální bankou. K euru však dolar oslabil. Evropskou měnu podpořila aukce italských státních dluhopisů.

V závěru obchodování dolar vůči jenu stoupl o 0,1 procenta na 99,84 JPY, když během dne posílil až na 99,94 JPY, nejvýše od dubna 2009. Euro k jenu zpevnilo o 0,3 procenta na 130,78 JPY. Euro vůči dolaru vzrostlo o 0,2 procenta na 1,3098 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK