Střadatelé na Kypru mohou přijít až o 8,3 miliardy eur

15.04.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 15. dubna (ČTK) - Majitelé účtů s vysokými částkami peněz ve dvou největších kyperských bankách mohou přijít kvůli restrukturalizaci bank až o 8,3 miliardy eur (214,7 miliardy Kč). Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na dokument Evropské komise.

Celkově mají investoři, tedy střadatelé, majitelé dluhopisů a akcionáři, dvou největších kyperských bank přispět k restrukturalizaci bankovního sektoru odhadem částkou až 10,6 miliardy eur. Restrukturalizace je součástí dohody o záchranném úvěru deset miliard eur, bez kterého by Kypr nebyl schopen splácet své dluhy.

V rámci plánované restrukturalizace bankovního systému bude druhá největší banka v zemi, Laiki, zavřena a veškeré vklady budou převedeny do větší Bank of Cyprus. Vklady do 100.000 eur jsou pojištěné, střadatelé však přijdou o část vkladů přesahujících tuto částku. Výměnou za to obdrží akcie banky.

Nepojištění střadatelé Laiki a Bank of Cyprus mají přispět k rekapitalizaci bank částkou 8,3 miliardy eur, uvádí se podle agentury Reuters v dokumentu datovaném 12. dubna a označeném jako "konečný". V poznámce pod čarou je pak uvedeno, že tento odhad je maximální. Konečná částka bude záviset mimo jiné na tom, jak dopadne výměna dluhu za majetek v Bank of Cyprus a kolik se podaří získat z likvidace majetku Laiki.

Kyperský bankovní sektor se dostal do problémů hlavně kvůli loňské restrukturalizaci řeckého dluhu, která byla součástí druhého záchranného balíku pro Řecko od eurozóny a Mezinárodního měnového fondu. Kyperské banky přišly celkem o čtyři miliardy eur, což odpovídá zhruba 22 procentům kyperského hrubého domácího produktu.

Po uzavření banky Laiki, prodeji řeckých dceřiných společností kyperských bank a restrukturalizaci Bank of Cyprus se velikost sektoru v poměru k ekonomice sníží na polovinu. Nově bude velikost bankovního sektoru činit 350 procent HDP Kypru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK