ČTÚ: Operátoři se zaměří na rozšíření rychlého internetu

16.04.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. dubna (ČTK) - Telekomunikační operátoři se po snížení cen paušálu za mobilní volání zaměří na rozšíření nabídky služeb připojení k vysokorychlostnímu internetu. Očekává to Český telekomunikační úřad (ČTÚ). V této oblasti se Česko zatím pohybuje na průměru Evropské unie.

Podle mluvčího úřadu Františka Maliny je současné snížení cen paušálních tarifů pozitivní trend, který bude přínosem pro všechny skupiny zákazníků. "Aktuální vývoj prokazuje, že národní prostředí telekomunikací v Evropě se sbližují a analogicky reagují na změny potřeb uživatelů. Jde o důsledek jak společně uplatňovaných opatření národních regulátorů, tak přirozeného tržního vývoje," uvedl Malina.

Nové tarify operátorů, kde lze za 691 až 749 korun měsíčně získat neomezené volání a SMS do všech sítí, počítají podle telekomunikačních odborníků s větším využitím mobilního internetu v chytrých telefonech a dalších zařízeních. Vznikne tak potřeba většího objemu přenášených dat. Paušály přitom zahrnují jen 600 MB až jeden GB dat a za další budou muset uživatelé připlácet.

Změny na trhu, ať už vznik prvních virtuálních mobilních operátorů nebo snížení cen, chce úřad zohlednit v aktualizované analýze trhu terminace mobilního volání. Dosavadní závěry analýzy konstatovaly na mobilním trhu malou konkurenci a úřad proto navrhoval povinnost pro operátory zveřejnit velkoobchodní nabídku, která by umožnila vstup virtuálních mobilních operátorů. Odhadovat dopad vývoje na trhu na regulační opatření je ale podle Maliny předčasné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK