MMF letos čeká růst české ekonomiky o 0,3 procenta

16.04.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 16. dubna (ČTK) - Mezinárodní měnový fond (MMF) předpovídá, že česká ekonomika v letošním roce zastavení pokles. Na letošek očekává růst o 0,3 procenta a příští rok už by se měl hrubý domácí produkt Česka zvýšit o 1,6 procenta, uvedl MMF v dnešním jarním globálním ekonomickém výhledu. V minulé prognóze fond Česku na letošní rok předpovídal oživení o 0,8 procenta po loňském poklesu o 1,2 procenta.

Fond tak sice letošní předpověď pro českou ekonomiku výrazně zhoršil, na rozdíl od řady veřejných i soukromých domácích institucí však nadále předpovídá celoroční růst. Česká národní banka ve své únorové prognóze předpověděla pro letošek pokles českého HDP o 0,3 procenta.

České ministerstvo financí prozatím počítá podle lednové prognózy s mírným růstem tempem 0,1 procenta. Poradenská společnost Ernst & Young odhadla minulý měsíc pokles tuzemské ekonomiky o 0,5 procenta a za hlavní příčinu označila snížení soukromé spotřeby.

Co se týče inflace, u ní MMF předpovídá v letošním roce pokles na 2,3 procenta, tedy o jeden procentní bod méně než loni. V příštím roce má tempo růstu spotřebitelských cen zpomalit na 1,9 procenta. Míra nezaměstnanosti by měla postupně narůstat na letošních 8,1 procenta a v roce 2014 na 8,4 procenta. Loňský průměr činil sedm procent.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK