MMF snížil odhad letošního růstu světové ekonomiky na 3,3 pct

16.04.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 16. dubna (ČTK) - Mezinárodní měnový fond (MMF) zhoršil odhad růstu světové ekonomiky na letošní rok na 3,3 procenta. Dosud předpokládal, že ekonomika po loňském růstu 3,2 procenta letos tempo zrychlí na 3,5 procenta. Fond ale v nynějším jarním výhledu předpověděl, že globální ekonomika se bude po loňském útlumu zotavovat a příští rok se její růst vrátí na čtyřprocentní úroveň roku 2011.

Zhoršení předpovídá fond ve Spojených státech a v Evropě, výrazné zlepšení naopak čeká v Japonsku, kde nová vláda nastartovala razantní kroky na podporu ekonomiky.

"Globální ekonomické vyhlídky se znovu zlepšily, oživování vyspělých ekonomik však zůstane i nadále nesouvislé," uvedl měnový fond.

Vyspělému světu jako celku MMF předpovídá letos mírně nižší růst o 1,2 procenta. Příští rok už ale počítá se zrychlením na 2,2 procenta.

Výhled pro Spojené státy se kvůli tamnímu zvýšení dan a snižování výdajů zhoršil na 1,9 procenta z lednového odhadu 2,1 procenta. Předpověď pro eurozónu fond dál zhoršil na pokles o 0,3 procenta po loňském propadu o 0,6 procenta. V lednu fond eurozóně předpovídal na letošní rok propad HDP o 0,1 procenta.

Pro Japonsko se výhled zlepšil na 1,6 procenta. V lednu fond předpovídal růst o 1,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK