Zlatý výprodej aneb co dál?

18.04.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Dvoudenní propad ceny zlata byl jedním z největších výprodejů, které historie pamatuje, ovšem ještě důležitějším faktem je, že nikdo pořádně netuší, co stojí za tímto poklesem. Zlato zažilo od minulého pátku největší jízdu z kopce od roku 1980, a i když se v úterý pokusilo mírně zkorigovat svoji ztrátu, zůstává o 26 procent levnější oproti maximům z roku 2011.

Téměř každý obchodník má svoji teorii a analýzu, proč se tak stalo a co se bude dít dále. V médiích se již objevilo několik adekvátních vysvětlení, jako jsou obavy z prodeje zlatých zásob, které drží centrální banky, blížící se světová deflace, slábnoucí japonský jen nebo hra hedgeových fondů.

Očima analytika

Podle Sean Egana z výzkumného střediska Egan-Jones budou světový držitelé zlata mimo USA potřebovat zlato k podpoře ekonomiky a bankovních institucí. Egan tvrdí, že výprodej bude mít zásadní vliv na budoucí zásoby zlata. Ty se budou navyšovat a velcí hráči jenom čekají na další pokles ceny, aby mohli nakoupit za velmi výhodných podmínek. Je celkem pravděpodobné, že právě velké instituce nyní zlato prodávají, aby jej nakoupili levněji. Teorii o krocích centrálních bank splňuje hlavně Kypr, od kterého se očekává prodej zásob zlata z důvodu nedostatku peněz k zaplacení dluhu.

Přišla přirozená korekce, důvod k panice není

Někteří analytici i přes extrémní pohyb zůstávají klidní a nevidí žádný pádný důvod k výprodeji a panice. Podle nich nemá na kovy vliv ani tok peněz, ani například vývoj dividend, proto má zlato pouze takovou cenu, kterou jsou za něj obchodníci ochotni zaplatit. Po dlouhých letech růstu se tak podle této teorie jedná o přirozený korekční pohyb. Enis Taner z RiskReversal.com se nediví současnému medvědímu nástupu a odůvodňuje ho technickými indikacemi, které přicházeli již delší dobu. Taner vidí jako zásadní faktor poklesu proražení „supportní“ hladiny mezi cenou 1 530 a 1 550 USD. O tom také svědčí zájem o obchodování zlata. Objem obchodů byl za poslední dva dny stejný jako za předchozích 16 dnů dohromady. Bespoke Investment Group (BIG) očekává další pokles a podporuje toto tvrzení rovněž zajímavou statistikou. Podle BIG jakmile se zlato ocitne v medvědím trendu (pokles o 20 procent oproti maximům), tak je velmi pravděpodobné, že ztratí dalších 14 procent. Tato historická pravidelnost, tak posílá zlato hluboce pod cenu 1 300. Robert Savage z FX Concepts a bývalý zaměstnanec Goldman Sachs očekává pokles až k 1 100.

Dlouhodobý vývoj zlata je poznamenán tezemi o nekonečném růstu a bezpečném přístavu

V květnu 2012 došlo k prolomení rychlé trendové linie, avšak trh našel podporu u silného supportu 1 530. Po 4 měsíčním růstu pak přichází v říjnu loňského roku k tzv. „pullbacku“ neboli vrácení se zpět k trendové linii a přichází nástup medvědů (prodejců). Cena opět zamířila k vyznačenému „supportu“ a minulý měsíc u něj přibrzdila a zavřela v zelených číslech. Logicky je ovšem potřeba říci, že do této hladiny (1530 – 1550 USD) se v minulosti umisťovalo velké množství objednávek, a tak březnová reakce mírně zklamala. Za zásadní pak lze považovat uzavření týdenní svíce z minulého týdne, která se dostala výrazně pod podporu 1 530. Pondělní pohyb se tak odehrál i za důležité pomoci menších obchodníků.

Velcí hráči mění své predikce na další vývoj a přibývá skeptických názorů. Z hlediska několika měsíců je však pravděpodobné, že se navrátíme k dlouhodobému býčímu trendu. Důležitým faktorem při dalším výprodeji bude také tvořící se skrytá býčí divergence, která podpoří tendence nakupovat za dobrou cenu. Částečné posílení zlata podporuje i teorie, dle které je nyní zlato nejvíce vzdálené od svého 50denního průměru od roku 1975. Cena zlata by se tedy měla alespoň částečně k tomuto indikátoru opětovně přiblížit.

zlato_1.jpg 

zlato_TA.jpg 

 

BOSSA
Článek připravil analytický tým společnosti Bossa.

BOSSA – Makléřský dům banky ochrany životního prostředí, působí na polském kapitálovém trhu od roku 1995, řadí se tak mezi nejdéle působících brokery v Polsku.

Autor článku

Michal Kraus


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE