Vložení akontace snižuje úroky

23.06.2004 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Překlenovací úvěry nejsou stavebními spořitelnami nabízeny pouze s možností nulové akontace. Pokud klient již účtu nějaké peníze vloženy má, nebo je tam před podáním žádosti o úvěr jednorázově složí, může získat lepší podmínky…

Překlenovací úvěr, jak  jsme již uvedli v dřívějším článku Peníze hned získáte s překlenovacím úvěrem, poskytují stavební spořitelny klientům, kteří ještě nesplnili podmínky dané zákonem a také stavební spořitelnou pro získání úvěru ze stavebního spoření. Dnes se podíváme na překlenovací úvěry, kde již klient musí určitou část cílové částky jako akontaci vložit, nebo mít naspořenu, aby mohl žádat o tento typ úvěru.

I když se možná ptáte proč nevyužít nabídku překlenovacího úvěru s nulovou akontací, věřte, že čím více máte naspořeno, tím na tom budete lépe i při žádosti o překlenovací úvěr. Zatímco u překlenovacích úvěrů s nulovou akontací mají stavební spořitelny dány nejen vyšší úroky, ale také přísnější podmínky na zajištění úvěru, nebo jeho možné výši, zde je to poněkud jiné.

I v tomto případě bude klient pravděpodobně dospořovat pokud nebude mít naspořenu na vkladovém účtu částku potřebnou pro získání klasického úvěru ze stavebního spoření. Ovšem dospořovat klient musí právě pouze do této částky. Pokud tedy máte na počátku vloženo více, musíte dospořovat po menší dobu. Máte ovšem možnost spořit dále i po naspoření této částky, čímž si zkrátíte dobu čekání na klasický úvěr ze stavebního spoření. Tím si vlastně snížíte dobu placení úroků za překlenovací úvěr (při překlenovacím úvěru platíte spořitelně pouze úroky a úvěr začínáte splácet teprve v okamžiku, kdy se vám překlenovací úvěr “překlopí“ na řádný úvěr). Čím dříve tohoto okamžiku dosáhnete tím budou vaše náklady na úvěr nižší.

Na celkové náklady úvěru má bezesporu vliv také výše úrokové sazby a ta bývá zpravidla u překlenovacích úvěrů s vyšší akontací nižší. Ale to již můžete posoudit přímo v naší tabulce překlenovacích úvěrů s nenulovou akontací.

Stavební spořitelna

Akontace z cílové částky

Úroková sazba

Poznámka

ČMSS

10% a více

5,80 - 7,30 % p.a.  
* 5,30 - 6,80 % p.a.

Nutnost dospořování/ zřízení inkasa závisí na hodnotícím čísle

HYPO stavební spořitelna

Min. 45%

3,9 – 6,9% dle výše hodnotícího čísla v okamžiku žádosti

Tarif: CL

Min. 40%

Tarif: NADSTANDARD®
CMW, NMW, NS, NU

Raiffeisen SS

20% a více
(Úvěr Spektrum)

7.4% p.a. (od 20% vč.     do 30 % CĆ)
6.9% p.a. (od 30% vč. do 40 %)
6.4% p.a. (od 40% vč.)

Úrokové sazby se liší dle akontace, dopořování nutné při akontaci nižší než 40%

Stavební spořitelna ČS

10% a více

5,75% /  **7,25% p.a.

Spoření nad 3 rok

6,75% p.a.

Spoření nad 1 roku

7,75% /  **7,50% p.a.

Spoření do 1 roku

VSSKB

20% a více

6,5 – 7,9% p.a.

Úroková sazba závisí na výši ankontace,  nutné dospořování při anintaci nižší než 40%

Wüstenrot SS

10%  (ZK 10)
2/7 - Konstanta

4,8% / ***6,9% p.a.
6,9% p.a.

Při žádosti o překlenovací úvěr max 6 měsíců před přidělením CČ je úrok 4,5% p.a.

* akontace 40% CČ; **akontace 20% CĆ; ***po naspořeními částky 40 nebo 50% CČ dle varianty
Zdroj: stavební spořitelny

Tyto úvěry nabízí všechny stavební spořitelny. Výjimkou je opět HYPO stavební spořitelna, která klientům poskytuje překlenovací úvěr až v okamžiku, kdy naspoří částku nutnou pro získání úvěru ze stavebního spoření (v tomto případě tedy již klient nemusí dospořovat).

Obecně lze tedy překlenovací úvěry rozdělit na dva typy na ty, kde klient musí dospořovat, a na ty kde již klient naspořil částku stanovenou pro získání klasického úvěru ze stavebního spoření (obvykle se tato částka dle stavebních spořitelen pohybuje od 40 do 50%). Pokud tedy klient má na účtu tuto částku při žádosti o překlenovací úvěr, nejen že obvykle získá překlenovací úvěr s nižší úrokovou sazbou, ale nemusí již dospořovat. Tím se mu tedy sníží měsíční zatížení, které se bude v tomto případě rovnat pouze platbě úroků překlenovacího úvěru.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ