RPG Byty chce dluhopisy za 400 milionů eur hlavně splatit úvěry

19.04.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 19. dubna (ČTK) - RPG Byty, která v Moravskoslezském kraji vlastní a spravuje zhruba 43.600 bytů, chce peníze získané z plánovaných dluhopisů za 400 milionů eur (10,3 miliardy Kč) použít hlavně na splacení svých úvěrů. S dluhopisy hodlá obchodovat na irské burze. Jednotliví zájemci mohou získat dluhopisy za nejméně 100.000 eur. ČTK to dnes sdělil mluvčí společnosti RPG Byty Petr Handl.

"Zbývající prostředky bude možné použít k distribuci RPG Property BV, která formou vlastního kapitálu financovala investiční program zahájený společností RPG Byty v roce 2006, a dále pro všeobecné finanční potřeby RPG Byty," popsal využití dalších peněz z dluhopisů Handl.

RPG Byty dnes oznámila, že dluhopisy s jistinou 400 milionů eur splatné v roce 2020 budou úročeny 6,75 procenta. Uvedla také, že byla podána žádost o zapsání dluhopisů na index Irské burzy cenných papírů, obchodovat by se s nimi mělo na jejím hlavním trhu. "Dluhopisy budou vydány v minimální hodnotě 100.000 eur a nad tuto hodnotu v částkách dělitelných 1000 eur," doplnil Handl.

Společnost RPG Byty je největším poskytovatelem nájemního bydlení v Česku, vedle bytů vlastní také komerční prostory a pozemky. Byty získala od své mateřské firmy RPG Industries spoluvlastněné finančníkem Zdeňkem Bakalou. Ta je koupila v roce 2004 od společnosti Karbon Invest společně s těžební společností OKD.

V privatizační smlouvě se firma zavázala, že v případě převodu byty nabídne přednostně dosavadním nájemníkům za netržních podmínek, což neudělala. Naposledy v únoru vyzvali nájemníci vlastníky, aby jednali o odkoupení bytů. Společnost RPG Byty podle nich fond nespravuje dobře. Přibývá prázdných bytů a mnohé další chátrají.

Dluhopisy za 1,5 miliardy korun na začátku dubna vydala investiční a developerská společnost Czech Property Investments (CPI) podnikatele Radovana Vítka, která je se zhruba 12.700 byty druhým největším poskytovatelem nájemního bydlení v Česku. Další emisi plánuje CPI uskutečnit do konce měsíce.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK