Trh lihovin se zatím nedokázal zotavit z loňské metanolové aféry

22.04.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Trh lihovin se zatím nedokázal zotavit z loňské metanolové aféry a následného omezení prodeje. Většina velkých i malých likérek za letošní více než tři měsíce nehlásí oživení prodejů. Uvedla to dnes Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL), která zastřešuje většinu firem z branže. Zvrat nepřinesly ani Velikonoce, jeden z prodejních vrcholů. V prvních třech měsících poklesl odbyt lihovin meziročně o zhruba osm procent, řekl ČTK šéf unie a Stocku Plzeň Petr Pavlík.

 

"Trh je v krizi jako celek a ztrátami trpí jak malí, tak velcí výrobci i distributoři," uvedl. Loni trh s lihovinami poklesl meziročně o zhruba deset procent. Například Karlovarská Becherovka vyčíslila ztráty z prohibice na 100 milionů korun, společnost Fruko-Schulz hlásí ztráty 20 milionů korun a nejhorší rok za posledních 20 let. Stock Plzeň, největší výrobce lihovin v ČR, spadl na domácím trhu spadl meziročně o téměř 17 procent. V celkových prodejích vykázal sice propad jen tři procenta, ale pouze díky podstatnému nárůstu exportu poté, co firma loni převzala produkci sesterské společnosti Stock Terst.

Jedině tvrdá zákonná opatření, která razantně omezí nelegální lihoviny a obnoví důvěru spotřebitelů, pomohou k oživení prodejů, řekl Pavlík. UVDL podporuje jednu ze stěžejních norem - zákon o značení lihu. Ten počítá se zavedením kauce pěti milionů korun jako nutné podmínky pro podnikání v branži. Unie nepovažuje toto opatření za diskriminační nebo likvidační pro malé výrobce. "Každý poctivý podnikatel, který má v pořádku účetnictví, nemusí tuto částku financovat ze své kasy, ale může ji bez větších problémů pokrýt bankovní garancí," uvedl. Ani menší firmy sdružené v UVDL podle Pavlíka kauci nerozporují.

Připravovaný zákon dále snižuje maximální velikost spotřebitelského balení na jeden litr ze současných šesti litrů, čímž se zabrání dosavadní praxi rozlévání lihovin z větších nádob do menších lahví. Významnou novinkou je povinné zavedení kamerového systému všude, kde se stáčí nebo označuje líh. To umožní správcům daní nepřetržitě sledovat, zda nedochází k porušování zákona, řekl Pavlík. Důležitá je podle UVDL také navrhovaná úprava živnostenského zákona, která zařazuje distribuci a prodej lihu a lihovin mezi koncesované živnosti. Vytvoří se registr všech subjektů, které mohou s lihem a lihovinami nakládat.

Autor článku

aktualita

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK