ČKP: Nepojištěné škody vozidel loni klesly na polovinu

23.04.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


V minulém roce způsobili motoristé ve vozidlech bez povinného ručení 3133 škod za celkem 144 milionů Kč. O rok dříve činily nepojištěné škody 299 milionů korun. Počet nepojištěných vozidel klesl ke konci roku 2012 na 596.000. Novináře o tom dnes informovala Česká kancelář pojistitelů (ČKP) s tím, že jde o historicky nejnižší hodnoty.

 

V roce 2011 počet škod způsobených vozidly bez povinného ručení činil 3404 a nepojištěných aut bylo 599 tisíc.

Počet vozů pojištěných v rámci pojištění odpovědnosti za provoz motorových vozidel, takzvaného povinného ručení, loni stoupl na 6,874 milionu aut. Registrovaných vozidel bylo podle statistiky Centrálního registru vozidel téměř 7,5 milionu.

K razantnímu poklesu nepojištěných škod a zejména pak jejich finanční výše významnou měrou přispěly podle kanceláře přísnější postihy vůči neplatičům povinného ručení, které vstoupily v účinnost v lednu 2009. Díky nim nepojištění motoristé přímo participují na plnění garančního fondu ČKP, z kterého jsou poškozeným hrazeny škody způsobené vozidly bez povinného ručení.

"Je nesporné, že přísnější postihy fungují a díky nim již motoristé zbytečně neriskují a pro svá vozidla povinné ručení sjednávají," uvedl výkonný ředitel ČKP Jakub Hradec.

Za každý den bez povinného ručení zaplatí ze zákona majitel či provozovatel vozidla sankční příspěvek podle druhu vozidla 20 až 300 Kč do garančního fondu ČKP, stejně jako náklady spojené s uplatněním a případným vymáháním tohoto příspěvku. Navíc mohou udělit správní orgány pokutu v rozmezí od 5000 Kč do 40.000 Kč.

Autor článku

aktualita

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK