Vláda projedná státní závěrečný účet i konvergenční program

23.04.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. dubna (ČTK) - Vláda se bude na středečním zasedání zabývat státním závěrečným účtem za rok 2012, podle kterého schodek státního rozpočtu loni činil 101 miliard korun. Vedle toho kabinet projedná i zprávu o vývoji státního rozpočtu za letošní první čtvrtletí. Podle ní skončilo hospodaření státu ke konci března s přebytkem 14 miliard korun. Jde tak o nejlepší výsledek rozpočtu ke konci března od roku 2006. Na celý letošní rok je přitom schválen rozpočet s deficitem 100 miliard korun.

Vedle toho ministerstvo financí také vládě předloží dubnovou aktualizaci Konvergenčního programu, což je základní dokument země pro přijetí eura. Ministerstvo financí v materiálu navrhuje zpomalit tempo snižování schodků. Celkový deficit veřejných financí by se měl v letech 2014 až 2016 pohybovat na úrovni 2,8 procenta hrubého domácího produktu, takže bude pod vyžadovanou tříprocentní hranicí nutnou pro přijetí eura. Za letošní rok očekává úřad, že schodek veřejných financí klesne na 2,8 procenta, naopak celkový vládní dluh by měl vzrůst na zřejmě 48,5 procenta.

Předkládaný návrh státního závěrečného účtu obsahuje vedle údajů o výsledcích hospodaření státního rozpočtu také přehled o ekonomickém vývoji České republiky včetně vývoje souhrnu veřejných rozpočtů a vládního dluhu, souhrnné údaje o výsledcích rozpočtového hospodaření dalších složek veřejných rozpočtů, přehled o státních finančních aktivech a pasivech a o státních zárukách a přehled o stavech fondů organizačních složek státu.

Státní závěrečný účet bude tradičně po projednání ve vládě předložen rozpočtovému výboru a plénu Poslanecké sněmovny. Po projednání sněmovnou bude státní závěrečný účet České republiky za rok 2012 zveřejněn na webových stránkách ministerstva financí.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK