EU se dohodla na přísnějších pravidlech pro hypotéky

23.04.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 23. dubna (ČTK) - Evropská unie se dohodla na přísnějších pravidlech pro hypotéky. Ta mají podle Evropské komise zabránit opakování lehkovážného poskytování půjček na bydlení, které se dělo v minulosti. Informoval o tom dnes internetový server BBC.

Hlavním cílem nových pravidel je zabránit, aby hypotéku získali lidé, kteří neprokážou dostatečnou schopnost splácet úvěr. Pravidla mají rovněž lidem pomoci lépe se orientovat v nabídce hypoték. Banky budou například nuceny upozorňovat na riziko změny úrokových sazeb. Budou muset také projevit větší trpělivost s klienty, kteří se dostanou do potíží se splácením, a nebudou jim smět hned zabavit jejich domy. Pravidla ještě musí schválit Evropský parlament a odsouhlasit členské státy EU.

"Finanční krize začala kolapsem na trhu rizikových hypoték ve Spojených státech, kde se hypotéky poskytovaly bez jakékoliv kontroly toho, zda si je spotřebitelé mohou dovolit, a špatně informovaní spotřebitelé byli povzbuzováni k nadměrnému riskování," uvedl evropský komisař pro vnitřní trh Michel Barnier.

"Něco podobného jsme viděli také v Evropě, například během prudkého vzestupu a následného nevyhnutelného pádu trhů s bydlením ve Španělsku a Irsku," upozornil komisař. Poukázal rovněž na dopady lehkovážného poskytování hypoték, v jehož důsledku byly řadě lidí zabaveny jejich domy.

Nová pravidla podle Barniera podpoří zodpovědné praktiky při poskytování hypoték. "Spotřebitelé konečně získají ochranu, kterou si zaslouží. Budou lépe informováni, takže si budou moci vybrat hypoteční produkt, jenž bude nejlépe vyhovovat jejich potřebám a bude mít nejvýhodnější finanční podmínky. Budou si přitom vědomi rizik, která podstupují," řekl Barnier.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK