SP: Většina průmyslových firem stále ještě nemá dost zakázek

24.04.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. dubna (ČTK) - Většina průmyslových firem stále ještě nemá dost zakázek. Vyplývá to z dubnového konjunkturálního šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR mezi svými 1600 členskými firmami, z nichž zhruba 56 procent uvádí nedostatečnou poptávku jako hlavní bariéru produkce v průmyslu.

"Výše nových zakázek nedává pro následující měsíce příliš nadějí na pozitivní čísla. Firmy sice neočekávají zásadní zhoršení, ale negativní výsledky budou pokračovat a v určitém smyslu stabilizovat. Ukončení špatných čísel produkce a zakázek je očekáváno firmami až ve druhém pololetí," uvedl analytik svazu Bohuslav Čížek.

Nejistotu ekonomického vývoje v letošním roce potvrzují i dnes zveřejněné údaje o celkové důvěře v domácí ekonomiku. Ta se v dubnu snížila, meziměsíčně se o 2,9 bodu propadla důvěra podnikatelů. "Ke snížení důvěry došlo u podniků i domácností. Napomáhá tomu vleklost problémů a pokračující slabá poptávka," upozornil Čížek.

Prohloubení salda indikátoru důvěry v průmyslu o 11 procent ukazuje podle něj na odkládání oživení investic a na pokračující nejistotu. Vleklost a neustálé oddalování pozitivních výsledků uvedenou náladu posiluje. "Právě delší dobu trvající problémy a několik měsíců nižších zakázek vede ke korigování očekávání a opatrnosti a patří mezi příčiny poklesu důvěry, spíše než vliv budoucích rizik," poznamenal.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK