Vláda schválila státní závěrečný účet i konvergenční program

24.04.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. dubna (ČTK) - Vláda dnes schválila státní závěrečný účet za rok 2012, podle kterého schodek státního rozpočtu loni činil 101 miliard korun. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informoval premiér Petr Nečas. Vedle toho kabinet schválil i aktualizovanou verzi Konvergenčního programu, což je základní dokument pro přijetí eura.

Celkový deficit veřejných financí by měl podle Konvergenčního programu příští rok klesnout na 2,9 procenta hrubého domácího produktu. V letech 2015 a 2016 by měl deficit veřejných financí klesnout na 2,8 procenta HDP, takže bude pod vyžadovanou tříprocentní hranicí nutnou pro přijetí eura.

Předkládaný návrh státního závěrečného účtu obsahuje vedle údajů o výsledcích hospodaření státního rozpočtu také přehled o ekonomickém vývoji České republiky včetně vývoje souhrnu veřejných rozpočtů a vládního dluhu. Dále obsahuje souhrnné údaje o výsledcích rozpočtového hospodaření dalších složek veřejných rozpočtů, přehled o státních finančních aktivech a pasivech a o státních zárukách a přehled o stavech fondů organizačních složek státu.

Státní závěrečný účet bude tradičně po projednání ve vládě předložen rozpočtovému výboru a plénu Poslanecké sněmovny. Po projednání sněmovnou bude státní závěrečný účet České republiky za rok 2012 zveřejněn na webových stránkách ministerstva financí.

Vláda dnes rovněž projednala i zprávu o vývoji státního rozpočtu za letošní první čtvrtletí. Podle ní skončilo hospodaření státu ke konci března s přebytkem 14 miliard korun. Jde tak o nejlepší výsledek rozpočtu ke konci března od roku 2006. Na celý letošní rok je přitom schválen rozpočet s deficitem 100 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK