Ceny ropy se vrátily k růstu, Brent překonal hranici 101 dolarů

24.04.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. dubna (ČTK) - Světové ceny ropy se po úterním poklesu dnes opět vrátily k růstu. Severomořská ropa Brent i díky údajům o vývoji amerických zásob ropy a benzinu překonala hranici 101 dolarů za barel. Zisk ale brzdily údaje o pomalejším růstu i poptávce po pohonných hmotách ve velkých světových ekonomikách.

Americký Úřad pro energetické informace (EIA) v dnešní pravidelné zprávě uvedl, že zásoby ropy v USA v týdnu k 19. dubnu stouply o více než 900.000 barelů na 389 milionů barelů. Bylo to však méně, než počítali analytici, kteří v průzkumu agentury Reuters předpokládali růst o 1,5 milionu barelů. Zásoby benzinu ve sledovaném období klesly s tím, jak se snížilo využití výrobních kapacit v rafineriích.

Cena ropy Brent dnes v 16:58 SELČ stoupla o 71 centů na 101,02 USD za barel. Dříve během obchodování se její cena dostala až na 101,22 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI zdražila o 97 centů na 90,15 USD za barel.

Ropu v minulých dnech oslabila zpráva o nečekaném sestupu indexu aktivity v německém průmyslu a službách poprvé po pěti měsících do pásma poklesu. Podle průzkumu, který dnes zveřejnil výzkumný institut Ifo, se podnikatelská nálada v Německu v dubnu kvůli přetrvávající dluhové krizi v eurozóně již druhý měsíc za sebou zhoršila. Naznačuje to, že největší evropská ekonomika se stále potýká s problémy a těžce se dostává z ekonomického poklesu na konci loňského roku.

Ropný trh již dříve podkopaly také zprávy, podle nichž ekonomický růst Číny v prvním čtvrtletí nečekaně zpomalil na 7,7 procenta ze 7,9 procenta v předchozím kvartálu.

Brent kvůli vyhlídkám na zpomalení světové ekonomiky, které tlumí poptávku po ropě, od začátku měsíce zlevnil o deset dolarů.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 101,02 100,31 New York - Nymex WTI červen 90,15 89,18

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK