Van Rompuy: Akutní fáze finanční krize skončila

25.04.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. dubna (ČTK) - Nejhorší fáze finanční krize v EU, kdy byla ohrožena existence eurozóny a eura, skončila, ekonomická krize přetrvává, řekl dnes v Praze prezident EU Herman Van Rompuy. EU podle něj nyní musí vyřešit recesi a nezaměstnanost. Návrat finanční stability v eurozóně je pro to nutný, ale nebude stačit, uvedl prezident EU na konferenci o EU ve sněmovně.

K překonání krize pomohou společné priority, které povedou k návratu ekonomického růstu, vytvoření nových pracovních míst.

"Myslím, že mohu s přesvědčením říci, že nejakutnější fáze finanční krize je za námi. Hrozba samotné existence eura a eurozóny byla překonána," uvedl Van Rompuy ve svém projevu podobně jako předtím na tiskové konferenci s premiérem Petrem Nečasem.

Obrat k lepšímu podle prezidenta EU přišel minulé léto a směr k lepšímu nezměnila ani současná finanční krize na Kypru. "Trhy a občané ví, že euro zůstane," zdůraznil.

Nejhorší fáze evropské dluhové krize, která začala v roce 2010, tak skončila, uvedl. Ukázala podle něj, jak vzájemně závislé jeden na druhém členské státy EU jsou, a to i jejich úsilí o snížení schodků veřejných rozpočtů. "Uvědomili jsme si, že naše země jsou závislé na exportu k sousedům, zvlášť pokud domácí poptávka je malá," řekl Van Rompuy.

I když není ČR v eurozóně, její stabilita je pro EU klíčová, uvedl Nečas. Spolupráce při řešení problémů eurozóny je podle Nečase českým národním zájmem, protože Česko je otevřená a proexportní politika. Van Rompuy dnes v Praze připomněl, že Česká republika nyní neplná podmínky k přijetí společné evropské měny. Debata o vstupu ČR do eurozóny, který bude podle něj výsostně českým rozhodnutím, tak prý není "problémem dnešního dne". Česko se ale chce podílet na konstruktivních debatách o změnách v EU i eurozóně, rozhodnutí však nesmí být překotná, řekl Nečas.

Ministerský předseda před prezidentem EU uvedl, že hospodářská politika musí zůstat doménou států, řekl na konferenci Nečas. Vyslovil se proti sjednocení daňových sazeb a sociálních systémů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK