Ceny ropy mírně vzrostly, pomohl jim slabší dolar

25.04.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 25. dubna (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích se dnes mírně zvýšily a barel severomořského typu Brent se držel v blízkosti hranice 102 dolarů. Trh vykazoval růst díky slabšímu dolaru, který snižuje ceny ropy z pohledu držitelů ostatních měn. Obchodníci teď čekají na páteční čísla o vývoji americké ekonomiky za první čtvrtletí.

Brent se kolem 17:00 SELČ pohyboval blízko 102,40 USD, a vykazoval tak nárůst o více než 60 centů. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) zdražila asi o čtvrt dolaru na 91,70 USD za barel.

Ceny ropy ve středu zpevnily po pravidelné zprávě amerického Úřadu pro energetické informace (EIA). Podle této zprávy zásoby ropy v USA překvapivě stouply, zásoby benzinu ale klesly. Někteří experti nicméně varovali před optimistickým výkladem těchto údajů.

Analytik Carsten Fritsch z Commerzbank upozornil, že propad zásob benzinu způsobila nižší výroba v rafineriích a nikoli jen nárůst poptávky. Z technického hlediska podle expertů přetrvává trend směrem ke klesajícím cenám vzhledem ke slabé světové poptávce a velkému objemu dodávek suroviny ze Severního moře, Blízkého východu a severní Afriky.

Dolar dnes vůči koši hlavních světových měn klesl zhruba o půl procenta. Pokles americká měny mimo jiné vede k tomu, že komodity s cenou v dolarech jsou pro držitele jiných měn dostupnější.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 102,39 101,73 New York - Nymex WTI červen 91,69 91,43

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK