Samsung v prvním čtvrtletí dosáhl rekordního zisku

26.04.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jihokorejský výrobce elektroniky Samsung Electronics v prvním čtvrtletí zvýšil čistý zisk meziročně o 42 procent na rekordních 7,2 bilionu wonů (128 miliard Kč). Oznámila to dnes firma, která je hlavním konkurentem amerického technologického gigantu Apple na trhu s chytrými telefony. Apple tento týden vykázal první pokles čtvrtletního zisku za desetiletí.

 

Samsung v sobotu uvede na trh nový chytrý telefon Galaxy S4. Neskrývaným cílem firmy je získat na úkor konkurenta Apple znovu prvenství na klíčovém americkém trhu chytrých telefonů. Galaxy S4 je tenčí než jeho předchůdce, má však větší displej i kapacitu baterie.

Tržby Samsungu stouply o 17 procent na téměř 53 bilionů wonů. Samsung podle odhadu výzkumné společnost IDC v prvním čtvrtletí zvýšil dodávky chytrých mobilních telefonů o 61 procent na 70,1 milionu přístrojů. Kontroloval tak zhruba třetinu trhu. Apple ve stejném období prodal 37,4 milionu telefonů iPhone. Jeho tržní podíl tak podle IDC klesl na 17 procent z 23 procent před rokem, napsala agentura AP.

Apple tento týden oznámil, že jeho čistý zisk se ve druhém finančním čtvrtletí končícím v březnu meziročně snížil o 18 procent na 9,5 miliardy dolarů (necelých 190 miliard Kč). Firma tak vykázala první pokles zisku za téměř deset let.

pmh šeb

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK