Ceny ropy dál rostou, táhne je slabý dolar a oživení trhu komodit

29.04.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 29. dubna (ČTK) - Světové ceny ropy dnes pokračovaly v růstovém trendu z minulého týdne. Nahoru je táhl pokles dolaru a celkové oživení na trhu komodit. Komoditám prospívá příklon investorů k rizikovějším aktivům po ukončení politického patu v Itálii.

Severomořská ropa Brent se kolem 18:00 SELČ prodávala za zhruba 103,50 dolaru za barel a proti předchozímu závěru v New Yorku získávala asi třetinu dolaru. Americká lehká ropa WTI posílila o 90 centů na 93,90 USD a během dne vystoupila až na 94,39 USD za barel.

Úleva z víkendového vytvoření vlády v Itálii podnítila investory k nákupům rizikovějších aktiv, jako jsou akcie a komodity. Vedla i k poklesu dolaru, což byl pro investory další důvod k nákupům komodit obchodovaných v americké měně. Pokles dolaru tyto komodity zlevňuje investorům v zemích mimo dolarovou oblast.

Minulý týden ceny ropy oživily ze zhruba devítiměsíčního minima a podpořily je především naděje na zesílení růstu globální ekonomiky. Cena Brentu je ale nadále více než šest procent pod úrovní z počátku dubna.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 103,47 103,16 New York - Nymex WTI červen 93,90 93,00

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK