OECD zhoršila výhled italské ekonomiky

02.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Italská ekonomika se letos propadne o 1,5 procenta, namísto dříve očekávaného poklesu o jedno procento. Předpověděla to dnes Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), podle které se stav italských veřejných financí v letošním i příštím roce ještě zhorší.

 

"Konsolidace rozpočtu, pokles investic a obnovování úspor domácností pravděpodobně budou v příštích měsících spolu s přísnými úvěrovými podmínkami brzdit hospodářský růst," uvedla OECD.

Italský veřejný dluh letos podle OECD navzdory úsporným opatřením vystoupí na rekordních 131,5 procenta hrubého domácího produktu. Příští rok by se měl vyšplhat až na 134,2 procenta HDP. Vláda přitom napřesrok počítá se snížením dluhu na 129 procent HDP.

Itálie má v poměru k výkonu ekonomiky druhý největší dluh v eurozóně. Je hned za krizí zmítaným Řeckem.

Rozpočtový schodek Itálie letos podle OECD dosáhne 3,3 procenta HDP, namísto vládou plánovaných 2,9 procenta HDP. V příštím roce se má vyšplhat až na 3,8 procenta HDP, zatímco vláda v Římě počítá s poklesem na 1,8 procenta HDP.

Ratingová agentura Moody's tento týden uvedla, že Itálii se sice podařilo vytvořit novou vládu a odvrátit bezprostřední krizi, stále však není vyloučeno, že země bude nucena požádat o finanční pomoc. Itálie se od poloviny roku 2011 nachází v hospodářské recesi a Moody's předpokládá, že italská ekonomika se letos propadne o 1,8 procenta.

Autor článku

aktualita

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK