Úřady práce by mohlo posílit až několik stovek úředníků

02.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. května (ČTK) - Úřady práce by mohlo posílit až několik stovek úředníků. Díky tomu by se měly znovu víc zaměřit na pomoc nezaměstnaným a na jednání s firmami či radnicemi o pracovních příležitostech. ČTK to řekla nová ředitelka centrálního úřadu práce Marie Bílková. Podle ní se úřady od loňska soustředily spíš na vyplácení dávek, znovu by se ale měly víc věnovat i své původní agendě. Jako jejich nová šéfka chce Bílková usilovat o zlepšení obrazu úřadů v očích veřejnosti. Řešit ale bude muset i potíže s informačními systémy či s projektem sKaret.

"Je skutečně zapotřebí, aby veřejnost začala zas vnímat úřady práce jako spolehlivě fungující instituci, ne jako troublemakera, ne jako někoho, komu se příliš nedaří," uvedla Bílková. Ve funkci 1. května nahradila ředitele Jiřího Kubešu, který rezignoval. Na personálních změnách se s ministryní práce domluvil premiér.

Struktura úřadů práce se změnila od dubna 2011, kdy začal fungovat jeden "superúřad". Zastřešil krajské pobočky s jednotlivými úřady po republice. Od loňska se pak úřady práce přestaly věnovat jen zaměstnanosti, ale převzaly i část povinností a úředníků od radnic a začaly vyplácet dávky. Na ně se podle Bílkové nyní soustředí největší pozornost, přestože lidí bez práce kvůli krizi přibývá.

"Zaměstnanost stagnuje. Stala se trochu popelkou. Úřady práce, byť by to uměly, nemají sílu s lidmi pracovat," míní nová šéfka. Podle ní jsou úředníci přetížení a není možné tento stav dlouhodobě udržet.

Podle informací ČTK by úřady mělo posílit asi 500 lidí. Bílková uvedla, že někteří už přišli, a to z ministerstva či správy sociálního zabezpečení. "Nelze to vyřešit jen interními přesuny," podotkla. V úřadu chystá i organizační změny a přesun kompetencí, aby "bylo možné jednat se zaměstnavateli, se starosty" o uplatnění uchazečů. Personální zemětřesení ale prý neplánuje.

O posílení úřadů informovala sněmovní sociální výbor v dubnu už ministryně práce. Se zlepšením poradenství a pomoci nezaměstnaným počítá ve svém sedmibodovém plánu ke snížení počtu lidí bez místa.

Kromě návratu k původní agendě a zlepšení "obrazu úřadu práce a opravy jeho značky" čeká Bílkovou i řešení potíží s informačním systémem či s sKartami. Nové počítačové programy mají úřady od loňska. Od počátku dobře nefungovaly. Úředníci museli pracovat přesčas, lidé stáli fronty, dávky se opožďovaly. Teď hrozí, že se systém bude muset za pár měsíců přestat používat, protože ho resort nepořídil v řádném tendru. Vláda pak dnes doporučila i zrušení sKaret, přes něž dostává dávky přes 274.000 lidí. Bílková zdůraznila, že její úřad je v obou záležitostech "naprosto závislý" na rozhodnutí ministerstva.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK