EK: HDP eurozóny se letos sníží o 0,4 procenta, pokles čeká i EU

03.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ekonomika eurozóny letos klesne o 0,4 procenta a hrubý domácí produkt celé Evropské unie se sníží o 0,1 procenta. Předpověděla to dnes Evropská komise. Zhoršila tak svou předchozí prognózu, která počítala s hospodářským poklesem o 0,3 procenta v eurozóně a s nárůstem o 0,1 procenta v celé EU. Komise nicméně předpokládá, že v letošním druhém pololetí se ekonomika EU postupně vrátí k růstu, který příští rok nabere na tempu.

 

Hlavním motorem růstu by podle komise měl být export, protože domácí poptávka zůstává pod tlakem.

Komise očekává, že ekonomika Evropské unie příští rok stoupne o 1,4 procenta a ekonomika eurozóny o 1,2 procenta. Nové prognózy jsou založeny na předpokladu, že pokračující politické kroky zabrání nové eskalaci evropské dluhové krize.

Eurokomisař pro hospodářské záležitosti Olli Rehn uvedl, že Evropa musí učinit vše, co je zapotřebí, aby odstranila problémy s vysokou nezaměstnaností. Letos podle prognózy komise míra nezaměstnanosti v EU stoupne na 11,1 procenta z loňských 10,5 procenta. V eurozóně by se měla vyšplhat až na 12,2 procenta z 11,4 procenta.

Celkový rozpočtový deficit členských zemí eurozóny letos podle komise klesne na 2,9 procenta z loňských 3,7 procenta. Dostane se tak pod tříprocentní limit stanovený Paktem stability. V celé EU se však deficit podle prognózy sníží pouze na 3,4 procenta z loňských čtyř procent.

Autor článku

aktualita

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK