Německý DAX jako první v Evropě překonal maxima před krizí

07.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 7. května (ČTK) - Hlavní německý burzovní index DAX během dnešního obchodování překročil pět let staré maximum. Jako první klíčový evropský burzovní ukazatel tak podle agentury Reuters překonal hodnoty před vypuknutím finanční krize. Burzu podpořil příznivý vývoj v německém zpracovatelském průmyslu. Podle analytika Gerharda Schwarze z banky Baader Bank indexu pomohlo i zahrnutí výnosu z dividend do metody výpočtu ukazatele.

DAX zahrnuje akcie předních německých podniků. Během dneška stoupl na 8160,14 bodu. Překonal tak svůj dosavadní historický rekord 8151,57 bodu z poloviny roku 2007.

Index již během minulého roku připsal 29 procent. Letos je jeho nárůst zatím mírnější a dosahuje sedmi procent. DAX je ale dosud jediným předním burzovním indexem eurozóny, který se dostal nad hladinu z roku 2007. O rok později propukla finanční krize, která trhy s akciemi zacloumala.

Německé akcie měly během tří let dluhové krize v eurozóně pověst bezpečné investice. V poslední době je podobně jako jiné akciové trhy na světě výš tlačily finanční prostředky od centrální banky.

Burzy v zemích jako Nizozemsko nebo Francie se pohybují asi 60 procent pod rekordními hodnotami před krizí. Britskému burzovnímu ukazateli FTSE 100 chybí asi tři procenta, aby se pohybu DAX vyrovnal. Ve Španělsku, které požádalo o pomoc z evropských fondů pro své banky, index IBEX za svými maximy z roku 2007 zaostává o 87 procent, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK