MPSV: Nezaměstnanost letos stoupne až na 7,8 procenta

14.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. května (ČTK) - Nezaměstnanost v letošním roce stoupne na 7,2 až 7,8 procenta z loňských 6,8 procenta. Následně by podíl nezaměstnaných měl klesnout v roce 2014 na sedm až 7,8 procenta. Počítá s tím ministerstvo práce a sociálních věcí v analýze zaměstnanosti a nezaměstnanosti za rok 2012, kterou ve středu dostane pro informaci vláda.

V lednu byla nezaměstnanost na osmi procentech, v únoru na 8,1 procenta a v březnu opět na osmi procentech. Tomu odpovídá podle starší metodiky míra registrované nezaměstnanosti zhruba 10,1 procenta, uvedlo MPSV.

Podle úřadu je trh práce stále poznamenán slabým výkonem ekonomiky, který negeneruje dostatečný počet pracovních míst. "Na trhu práce výrazně převládá nabídka pracovní síly nad poptávkou po ní," uvedlo ministerstvo.

Úřad rovněž upozornil v další analýze týkající se příjmů a výdajů domácností, že čistý příjem domácností loni stoupl jen o dvě procenta. Průměrný příjem na domácnost loni činil 28.670 Kč.

Průměrná výše starobního důchodu loni stoupla o 2,2 procenta na 10.770 Kč. Reálně po odečtení inflace ovšem jeho výše klesla o 2,3 procenta, uvedl úřad.

MPSV rovněž upozornilo, že loni byly vyplaceny dávky pomoci v hmotné nouzi za 7,8 miliardy korun. To je o téměř 56 procent více než o rok dříve. Důvodem bylo především navýšením počtu příjemců dávek po zrušení sociálního příplatku a v důsledku vyššího počtu uchazečů o zaměstnání bez podpor v nezaměstnanosti.

Z dosud zveřejněných dat je zřejmé, že na počátku roku 2013 se příjmová situace domácností proti závěru roku 2012 v podstatě nezměnila, uvedl úřad v analýze.

Průměrná mzda by letos podle odhadů MPSV mohla letos stoupnout o 1,6 až 2,6 procenta a v roce 2014 o 2,6 až čtyři procenta. Reálná mzda, tedy po odečtení inflace, by se mohla letos zvýšit až o 0,8 procenta. Úřad ale nevylučuje ani její pokles.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK