VČP dá celý loňský zisk 633 milionů korun na dividendy

15.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 15. května (ČTK) - Společnost Východočeská plynárenská (VČP) dá celý loňský zisk 633 milionů korun na dividendy. Na jednu akcii o nominální hodnotě 1000 korun připadne dividenda 659 korun. Rozhodla o tom dnes valná hromada VČP. Firma tak navázala na minulá léta, kdy také veškeré zisky dala akcionářům. Loni plynárny daly na dividendy celý předloňský zisk 791 milionů korun. Největší část dividend inkasuje německý koncern RWE, který od začátku letošního roku kontroluje přes 98 procent akcií VČP.

Tržby za prodej plynu a elektřiny, distribuci plynu a ostatní služby firmě loni klesly o osm procent na 5,84 miliardy korun. Pokles tržeb, přes růst cen plynu, způsobil zejména propad prodeje plynu o 21 procent na 4689 gigawatthodin, a to hlavně kvůli odchodu zákazníků ke konkurenci. Nepříznivě se na odbytu plynu podepsal i teplotně nadprůměrný rok.

Naopak v prodeji elektřiny se firmě dařilo, když odbyt zdvojnásobila na 113.322 MWh elektřiny. Počet konečných zákazníků zvýšila o 76 procent na 11.602 subjektů.

U plynu VČP jako hlavní dodavatel v regionu ztrácela klienty ve všech kategoriích. Celkový počet zákazníků firmě loni klesl o 15 procent, o 35.288 na 197.525 zákazníků. Proti roku 2011, kdy VČP ztratila přes 45.500 zákazníků, tak byl loňský úbytek menší. Před otevřením trhu s plynem měla VČP zhruba 290.000 zákazníků.

Podle předsedy představenstva VČP Jindřicha Broukala bylo loňskou prioritou podniku snížit tempo počtu odcházejících zákazníků. "Přes velmi agresivní obchodní politiku našich konkurentů se tento cíl podařilo naplnit," uvedl. Do boje o zákazníky se RWE letos výrazněji pustila i cenovou politikou, když od května zlevnila dodávky zákazníkům o deset procent a nabídla prémie za uzavření smlouvy na dva roky.

Začátkem letošního roku VČP prodala za 4,5 miliardy korun společnost VČP Net, která na východě Čech vlastní a provozuje plynárenskou distribuční soustavu. Kupcem byla společnost RWE Grid Holding. VČP Net dosud vytvářela hlavní část zisku VČP. Transakce je součástí konsolidace aktivit a zjednodušení struktury RWE v ČR.

Díky jednorázovému dopadu prodeje VČP Net letos Východočeská plynárenská očekává výrazný nárůst zisku na 1,89 miliardy korun. Tržby z prodeje a distribuce zemního plynu a z prodeje elektrické energie VČP letos plánuje na úrovni 4,6 miliardy korun.

V rámci transakce spojené s VČP Net koncern RWE výrazně posílil svůj akciový podíl ve VČP z necelých dvou třetin na 98,67 procenta. RWE získala do držení akcie, které dříve patřily firmám SPP Bohemia, Slovenský plynárenský priemysel a francouzské G.D.F.

Malé akcionáře, kteří zatím ve VČP drží 1,3 procenta akcií, se RWE chystá vytěsnit a odkoupit jejich podíly. "Restrukturalizace skupiny RWE bude v průběhu roku 2013 směřovat k vytvoření jedné síťové a jedné obchodní společnosti. Cílem je jednodušší a přehlednější struktura skupiny RWE na českém trhu," uvedl Broukal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK