Na předsedu odborů KOVO bude opět kandidovat Josef Středula

15.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 15. května (ČTK) - Na funkci předsedy Odborového svazu KOVO bude na červnovém sjezdu svazu v Hradci Králové opět kandidovat Josef Středula (45). Posty hodlají obhajovat i tři stávající místopředsedové Jaroslav Souček, Jaromír Endlicher a Jiří Marek. ČTK to dnes při jednání Rady OS KOVO v Hradci Králové řekl Středula. Svaz KOVO je s asi 127.000 členy největším odborovým svazem v zemi.

Středula a tři místopředsedové jsou zatím jedinými kandidáty, kteří z regionů či od základních organizací dostali nominace. "Předpokládám, že kandidaturu přijmu," řekl Středula, který byl poprvé do čela svazu zvolen sjezdem v roce 2005 a funkci obhájil i na sjezdu v roce 2009. Od roku 2005 s ním svaz řídí i nynější místopředsedové.

V minulých letech stál svaz KOVO vždy v čele různých protestů a demonstrací organizovaných Českomoravskou konfederací odborových svazů. Středula je známý jako ostrý kritik současné pravicové vlády. V odborech Středula působí od roku 1990, kdy se stal místopředsedou základní organizace OS Kovo Vítkovice. Od roku 1993 pracoval jako místopředseda svazu.

Celkový počet členů svazu KOVO loni klesl asi o čtyři procenta na 127.000 osob. Z celkového počtu připadá asi 30 procent na důchodce. Členů, kteří pracují a platí plné členské příspěvky, je podle Středuly stále zhruba 100.000. "Důležité je, že přes propouštění a restrukturalizace počet těchto aktivních členů neklesá. Loni se našimi novými členy stalo 7400 lidí," řekl Středula. Dodal, že že v podnicích s odbory mají lidé oproti zaměstnancům ve firmách bez odborů roční výdělek v průměru vyšší o 47.000 korun. V podnicích kovoprůmyslu má svaz KOVO asi 700 základních organizací.

ry jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK