České firmy se budou podílet na stavbě nemocnice v Gabonu

15.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 15. května (ČTK) - České firmy se budou podílet na stavbě a vybavení nové nemocnice v hlavním městě Gabonu Libreville. Výše kontraktu činí 15 milionů eur (asi 389 milionů korun). ČTK to sdělili zástupci státní pojišťovny EGAP, která obchod pojistila.

Součástí českých dodávek jsou především zdravotnická lůžka od firmy LINET s.r.o. Další české subdodávky jako okna a dveře k operačním sálům, elektroinstalace, dlaždičky, sanitární keramika a stavební chemie budou v nejbližší době předmětem tendrů.

Nová nemocnice se zaměří na prenatální a neonatologickou a specializovanou gynekologicko-porodnickou péči. Kapacita zařízení bude 176 lůžek a součástí budou čtyři operační sály.

Kontrakty s českými firmami bude uzavírat česká pobočka rakouské skupiny VAMED, společnost VAMED Health Projects CZ s.r.o., která má kontrakt s generálním dodavatelem. Rakouský VAMED od roku 1999 vybudoval v Gabonu nemocnice a zdravotnická zařízení v hodnotě převyšující 400 milionů eur.

Jeho česká dceřiná společnost se na projektech v Gabonu bude podílet poprvé. Český export se v tomto případě zaměří na nový trh. "Gabon je zemí s relativně stabilní vnitropolitickou situací, má dobré vztahy s mezinárodními institucemi a stále tam trvá příliv zahraničních investic," uvedl místopředseda dozorčí rady EGAP a ředitel Sekce zahraničního obchodu ministerstva průmyslu a obchodu Zdeněk Vališ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK