Příspěvek na podnikání dostalo za dva měsíce 415 nezaměstnaných

15.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. května (ČTK) - Peníze na rozjezd podnikání dostalo od úřadu práce za dva měsíce 415 nezaměstnaných. Třiceti procentům z nich nebylo ještě 30 let. Vyplývá to z březnových a dubnových statistik úřadu. Od něj mohou lidé bez práce získat 40.000 Kč až 80.000 korun na to, že si zřídí živnost a zaměstnají se sami. Musí jim to vydržet ale aspoň rok či dva.

Příspěvky na podnikání patří do sedmibodového plánu ministryně práce Ludmily Müllerové (TOP 09) ke snížení nezaměstnanosti. Celkem na něj je podle mluvčí resortu Štěpánky Filipové sedm miliard. Opatření na podporu podnikání lidí bez práce nese název "Zaměstnej sám sebe, buď OSVČ."

Úřady práce se mají "přednostně zaměřit" na podporu těch, kteří se rozhodnou založit živnost. Musí pak úředníkům předložit smysluplný podnikatelský záměr. Ten podle mluvčího úřadu Jiřího Reichla posoudí krajská komise. Schází se podle potřeby jednou za týden či za dva. "Pokud je žádostí mnoho, může dojít k prodlevě," připustil Reichl.

V březnu úřady podpořily 219 nezaměstnaných, v dubnu pak 196. Celkem 125 lidem nebylo ještě 30 let. Z úředních tabulek není možné vyčíst, kolik peněz novopečení podnikatelé dostali. Částku Reichl nepřiblížil. Podle Filipové komise přiděluje sumu podle předloženého podnikatelského záměru. Posuzuje, jak je životaschopný. Úřad práce stanoví i dobu udržitelnosti místa.

Jednou z podpořených se stala Lucie Talová z Plzeňského kraje. Podle Filipové po rodičovské dovolené hledala práci rok, ale bez úspěchu. Rozhodla se proto začít podnikat a v únoru si vyřídila živnostenský list. Začala vyrábět hummus, tedy orientální cizrnovou pomazánku. Podnikatelka řekla, že jí dotace od úřadu práce pomůže zaplatit potřebné vybavení pro výrobu.

Kromě příspěvků na podnikání obsahuje plán ke snížení nezaměstnanosti ještě dalších šest bodů. Obce a neziskové organizace mohou získat za přijetí nezaměstnaného na veřejně prospěšné práce až 15.000 korun měsíčně. Firmy mohou dostávat za přijetí pracovníka do 30 let příspěvek až 24.000 měsíčně, a to až rok. Za vytvoření zkráceného úvazku pro rodiče a dlouhodobě nezaměstnané může putovat do podniku částka až 12.000 korun. Zjednodušit se mají podmínky takzvaného kurzarbeitu. Úřady práce by měly mít víc úředníků, kteří se budou věnovat zprostředkování míst. Lidé by se měli rekvalifikovat podle požadavků zaměstnavatelů pro obory, kde je nedostatek sil.

Česká správa sociálního zabezpečení evidovala ke konci března 974.300 živnostníků. Loni na konci března jich bylo 992.800 a na konci roku pak 994.100.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK